Poverenica: Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa nizom problema

Izvor: N1/arhiva

Osobe sa invaliditetom, kao jedna od najosetljivijih društvenih grupa, svakodnevno se suočavaju sa brojnim problemima, od arhitektonske i informacione pristupačnosti što je i dalje najveća prepreka, do povećanog rizika od siromaštva, otežane zdravstvene i socijalne zaštite, školovanja, zapošljavanja, itd, saopštila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

U mnogim opštinama u Srbiji još uvek nije rešen problem nedostatka ličnih pratilaca i prevoz za decu sa invaliditetom, uprkos preporuci koju je poverenica uputila svim lokalnim samoupravama, navedeno je u saopštenju.

Janković je podsetila da, prema Konvenciji o pravima deteta, dete sa invaliditetom treba da uživa pun i dostojan život u uslovima kojima se olakšava njegovo aktivno učešće u zajednici.

Načinima za prevazilaženje teškoća sa kojima se deca suočavaju posvećen je Poseban izveštaj o diskriminaciji dece, koji će poverenica predstaviti u Skupštini Srbije, 9. decembra uoči Međunarodnog dana ljudskih prava.

Janković je istakla važnost dodatnog angažovanja svih nadležnih na rešavanju problema osoba sa invaliditetom.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*