Pre 22 godine ukradena Klimtova slika pojavila se u Italiji

"Портрет жене" украден је 1997. године © ПОЛИЗИА МУНИЦИПАЛЕ ДИ ПИАЦЕНЗА
„Portret žene“ ukraden je 1997. godine © POLIZIA MUNICIPALE DI PIACENZA

 

Slika austrijskog slikara Gustava Klimta (1862-1918), ukradena u Italiji 1997. godine, očigledno se ponovo pojavila. „Portret žene“, ukraden pre 22 godine iz galerije Ricci Oddi u Piacenzi, na severu Italije, otkriven je u tamnici u bašti galerije.

Kada su radili u bašti Galerije moderne umetnosti, rezao se bršljan koji je narastao preko spoljnog zida. Iza nje su otkrivena vrata, a iza nje prostor u kome je slika pronađena u vreći. Slika koja je i dalje žigosana i zapečaćena je u dobrom stanju, rekao je direktor galerije Massimo Ferrari.

„Portret žene“ iz perioda 1916-1918. Godine smatra se jednom od najtraženijih slika na svetu. Stvorio ga je Klimt poslednjih godina. Sada je u pritvoru policije i proveravaće se autentičnost. Policija je u sredu pregledala tamnicu. Javni tužilac Piacenze pokrenuo je istrage krađe, potvrdila je policija APA.

Direktor galerije pretpostavlja da su ga lopovi koji su ukrali sliku sakrili u tamnici u blizini galerije da bi je pokupili nakon nekoliko dana. Međutim, zbog medijske hajke nakon krađe i snažnog prisustva snaga bezbednosti, oni ne bi uspeli da odnesu sliku i verovatno bi je prodali sa poteškoćama.

Slika je bila sakrivena u crnoj vreći smeća. Pronašli su je neki radnici koji su bili zauzeti čišćenjem bašte. „Kada su mi radnici rekli da su pronašli sliku u skrovištu, prvo sam smislio šalu, ali kada sam video sliku, odmah sam shvatio da je to Klimtov“ Portret žene „. Prepoznao sam to odmah i odmahnuo rukom dok smo slikali iz torbe – na kraju krajeva, ovo je drugi najtraženiji rad u Italiji, posle slike Caravaggio ukradene u Palermu 1969. godine „, izveštava član galerije Dario Gallinaro za modernu umetnost, razgovarajući sa APA.

Slika je ukradena u februaru 1997. godine tokom renoviranja u galeriji, baš kada alarm nije radio. Sumnjalo se da su lopovi pobegli preko krova. Isprva je istraga bila fokusirana na nadzornike galerije, ali istraga protiv njih zaustavljena je zbog nedostatka dokaza. Uljna slika se smatra neiskorištivom zbog svoje reputacije. To je deo serije portreta žena koje je Klimt stvorio u poslednjim godinama svog rada između 1916. i 1918. godine. Karabineri su ponovo bili zaokupljeni krađom 2014. godine. Tada je proveren otisak prsta sa novim tehnologijama koje je lopov navodno ostavio na okviru slike tokom krađe.

„Ako se potvrdi autentičnost slike, grad bi bio veliko zadovoljstvo“, prokomentarisao je gradski odbornik za kulturna pitanja Piacenze Jonathan Papamarenghi. Poznati italijanski umetnik za umetnost Vittorio Sgarbi nada se da će autentičnost slike uskoro moći da se potvrdi. „Ako je slika stvarna, ovo bi bio najbolji božićni poklon za grad Piacenza, to je prelepo delo koje je dalo sjaj celoj galeriji“, rekao je Sgarbi.

Direktor galerije Ferrari očekuje da bi zbog medijskog interesovanja vrednost slike mogla još više porasti. „Zahvaljujući ovom medijskom preljubu, vrednost slike može se udvostručiti kako postaje svetski poznata“, kaže Ferrari. Privatnu galeriju osnovao je 1930-ih kolekcionar umetnosti Giuseppe Ricci Oddi, koji je potom poklonio kolekciju svom gradu Piacenzi. Galerija je otvorena svakodnevno za posetioce. Sadrži preko 300 dela savremene umetnosti.

(APA)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*