Francuski premijer čini ustupke za penzije

Премијер Пхилиппе представио планове за пензијску реформу © АПА (АФП)
Premijer Philippe predstavio planove za penzijsku reformu © APA (AFP)

 

Nakon masovnih protesta i štrajkova, vlada francuskog centra učinila je značajne ustupke planiranoj penzijskoj reformi. Iako se to primećuje u suštinskim tačkama reforme, ali postoje dugi prelazni periodi. Premijer Edouard Philippe govorio je u srijedu na prezentaciji planova „vrlo postupnog“ uvoda.

Dakle, u principu, prva godina, na koju će uticati novi sistem, rođena je 1975. Dakle, to su zaposleni koji danas imaju 44 godine u velikoj većini. Do sada je postalo poznato da bi se trebala primijeniti reforma za zaposlene iz 1963. godine. To je značajan pomak.

Zakonska penzijska dob od 62 godine, vlada zvanično ne dotiče riječi šefa vlade. Međutim, svi oni koji žele otići u penziju pre 64 godine, od 2027. nadalje moraju odbiti odbitke za svoje starosne penzije. To je „razumna perspektiva za veliku većinu Francuza“, rekao je Philippe.

„Predlažemo novi međugeneracijski pakt“, rekao je premijer u gotovo jednočasovnom govoru. Cilj je „fer i trajan“ penzioni sistem u kojem više niko ne bi poželio neki na štetu svih.

Premijer Philippe potvrdio je da bi trebalo uvesti jedinstveni sistem. „Došlo je vreme univerzalnog sistema, završava se vreme posebnih sistema“, rekao je. „Svi znamo da će naša deca imati u proseku manje karijere od kraja do kraja, da je profesionalna mobilnost danas jača nego u prošlosti, a naš penzioni sistem to mora da dozvoli.“

Philippe je takođe potvrdio uvođenje sistema bodova i minimalne penzije od 1.000 evra mesečno za one koji imaju punu karijeru. „Žene su veliki pobednici univerzalnog sistema“, kaže Philippe. Čak bi i zarade sa niskim platama trebalo da budu značajno poboljšane. „U potpunosti podržavam ovu reformu, jer je smatram pravednom“, naglasio je premijer. Predlozi bi opravdali zaustavljanje protesta i štrajka protiv reforme.

„Nismo nimalo zadovoljni najavama vlade“, rekao je vođa levice CGT-a Philippe Martinez. „To je šala i ismeva one koji se danas bore“, rekao je za LCI Televiziju. CGT je pozvao na nove proteste 12. i 17. decembra. Čak je i umereni sindikalni CFDT najavio dalji otpor. Reformom je prekoračena „crvena linija“, rekao je njen šef Laurent Berger iz TV stanice BFM.

Francuska je otprilike nedelju dana masovno strepela i protestovala protiv penzijske reforme. Stotine hiljada ljudi u utorak su ponovo izašli na ulice. Reformom, predsednik Emmanuel Macron i vlada centra žele da okončaju fragmentaciju na 42 penzijska fonda i omoguće ljudima da rade duže.

IZVOR:(APA / ag.)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*