Predložen manji porez za vozila sa više od 2.000 kubika

Umesto kubikaže, kriterijum za oporezovanje biće godište proizvodnje, tako da će se porezi svesti na razumnu meru, nezvanično ne više od 40.000 dinara, i šest puta manje nego sada, što često prelazi i samu tržišnu vrednost vozila, navodi Politika.

Od 1. januara 2022. godine porez koji se plaća prilikom registracije neće se više obračunavati na osnovu kubikaže motora, već na osnovu godine proizvodnje.  Reč je o porezu koji se kod automobila sa motorima zapremine od preko 2.000 kubnih centimetara žargonski naziva „porez na luksuz“ i koji je Vojislav Šešelj predložio pre dve decenije. Tako se u praksi dešavalo da godišnji porez na starije “ale” od tri-četiri hiljade kubika, bude ili čak premaši samu vrednost vozila. Dešavalo se da su se vlasnici „snalazili“ i takva vozila registrovali fiktivno na invalide, jer je ta kategorija građana oslobođena te stavke pri registraciji…

Tabela sa sadašnjom skalom poreza (u dinarima)

Izvor sajt Polovni automobili

Ministarstvo finansija predalo je Vladi Srbije predlog izmena i dopuna Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kako bi se umanjilo poresko opterećenje na putnička vozila stara od pet do 20 godina, saopšteno je iz ministarstva.

Za vozila starosti preko dvadeset godina dodatno umanjenje nije predloženo, jer se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza.

„Za vozila starosti preko dvadeset godina dodatno umanjenje nije predloženo, iz razloga što se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza. Takođe, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine“, navode u Ministarstvu finansija.

Saopšteno je da je resorno ministarstvo napravilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2000  kubnih cm brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila.

Jednostavno, radna zapremina motora već zaista dugo nije apsolutno nikakav pokazatelj snage, performansi, luksuza ili bilo koje druge karakteristike vozila, pa je kao osnovica za porez postala nelogična I netačna.

S tim u vezi, ukazala se potreba da se doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja kada je u pitanju porez na upotrebu mtornih vozila, srazmerno ekonomskoj moći obveznika, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Tako je ove godine visina poreza u zavisnosti od kubikaže i godišta u rasponu da se mlađe automobile do pet godina za porez izdvaja 243.970 dinara dok je za one do 1.150 kubika porez tek lj.330. dinara.

Svrha ovih izmena je da se okonča sadašnja disproporcija, kažu stručnjaci.

Iako je jasna namera da se motivišu vozači da kupuju novije automobile koji će manje da zagađuju, mnogi smatraju da bi u priču trebalo ubaciti još neke faktore, kao npr. vrednost vozila, snagu motora i slično. Pre nekoliko godina sajt Polovni automobili napravio je anketu a anketirani, veliki broj njih, smatrao je da su najvažniji parametri vrednost i starost automobila, dok je trećina mislila da „u priču“ treba ubaciti i snagu motora. Kubikažu su gotovo svi proglasili najmanje logičnom.

Ovaj problem je u drugim zemljama rešen na različite načine. U zavisnosti od zemlje, u obzir se uzimaju radna zapremina i snaga motora, starost vozila, Euro norma. U nekim visina poreza čak zavisi od težine i dimenzija automobila. Tu su i neke druge takse, kao i povlastice u zavisnosti od ekološke podobnosti vozila. Međutim, sve važniji faktor u kombinaciji gore navedenih faktora jeste emisija ugljen-dioksida, pa se u nekim državama oporezivanje već dugo vrši samo na osnovu ove emisije. Mi smo taj pravilnik po drugi put odložili, da ne bi došlo do haosa zbog mnogih koji ne bi mogli da udovolje normama.

Nezvanično, cilj izmena načina oporezivanja je i da ne bude enormnih cifri, tako da će se pokušati da nijedno vozilo ne pređe prag od 40.000 dinara na godišnjem nivou. Jer tu je i trošak za osiguranje, tehnički pregled, takse…

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*