Predloženo da roditelji problematičnih đaka obavljaju društveno koristan rad

Foto: Pixabay

Roditelji dece koja se u školi ponašaju problematično za kaznu će se baviti društveno korisnim radom, koji bi podrazumevao i uređenje parkova i ulica, ukoliko predsednica Vlade Ana Brnabić uvaži predlog Foruma beogradskih gimnazija za smanjenje i prevenciju nasilja u školama.

Foto: Pixabay

 

Sastanku koji je u petak sazvala Brnabić prisustvovali su ministri čija su polja relevantna za ovu temu, poput Mladena Šarčevića, Vanje Udovičića i Nebojše Stefanovića, a o prevenciji vršnjačkog nasilja govorio je i predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov. U ime Foruma predloženo je više ideja, od kojih je najzvučnija bila uvođenje obaveznog društveno korisnog rada za roditelje dece koja u školi načine teže povrede zabrana obaveza.
Zakonom su propisane kazne između 5.000 i 100.000 dinara za roditelje čija deca naprave neki prestup, a najviša kazna za koju mi znamo da je u praksi izrečena nekome iznosila je 5.000 dinara, i to dva ili tri puta. Svi su svesni da vaspitanje kreće od kuće i da roditelj mora da se angažuje oko svog deteta„, kaže za „Blic“ Markov.
Primer društveno korisnog rada koji Markov navodi jeste sakupljanje lišća, te ovakvi penali ne bi ugrozili porodice, odnosno roditelje, koji su u lošoj materijalnoj situaciji.
Markov podseća da se sistem društveno korisnog rada primenjuje i kada su u pitanju sami učenici, i mada su iz Ministarstva prosvete prilikom uvođenja ovog principa početkom prošle školske godine govorili da je to vaspitna mera, a ne kazna – roditelji prema njoj imaju otpor.
Drugi predlozi koji su dati na sednici u petak, piše Blic, bili su:
– Uvođenje vršnjačke edukacije, kada bi studenti završnih godina Više kriminalističke škole i psihologije držali predavanja učenicima starijih razreda, u cilju povećanja svesti o posledicama nasilnog ponašanja;
– Zabrana ulaska na fudbalske i košarkaške utakmice mlađima od 16 godina bez pratnje roditelja;
– Zajednička medijska kampanja koja za cilj ima razvijanje svesti o vršnjačkom nasilju i ukidanje govora mržnje.
Takođe, ranije je predložena suspenzija đaka, zabrana prelaska u drugu školu tokom disciplinskog postupka, uvođenje „study room“ i peticija protiv rijaliti programa.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*