Roditelji za noć u Novom Sadu platili 13.500 dinara: Koliko mogu da koštaju ekskurzije?

Foto: Depositphotos, Krivosheevv

Beograd — Ove jeseni, jednodnevni izlet u Tršić, iako je udaljenost u oba pravca 15 kilometara, prvake je koštao 1.800 dinara.

Foto: Depositphotos, Krivosheevv

Autobuska karta za ovu relaciju košta 200 dinara, a toliko košta i ulaznica za Vukovu kuću ako nije u pitanju grupna poseta, pišu roditelji na društvenim mrežama. Za petake iz škole koja se nalazi tek pet kilometara od Beograda poseta Kalemegdanu i Etnografskom muzeju – 1.040 dinara.

Ni viši razredi nisu prošli povoljnije: osmaci koji su dve noći proveli u zlatiborskom hotelu sa dve zvezdice (po jedan pun pansion i jedan polupansion) platili su 18.100 dinara, a na Tari nešto manje – 15.000. Ipak, „pobednicima“ se interno smatraju niški roditelji koji su za jedno noćenje u Novom Sadu za svoje školarce izdvojili čak 13.500, piše Dnevnik.

Zakon o javnim nabavkama primenjuje se na ekskurzije i rekreativnu nastavu od 2013. godine.

„Iako je proces prilično dug, garantuje najnižu i transparentnu cenu, što predstavlja olakšicu školama i roditeljima“, kaže direktor „Grand tursa“ Petar Knežević.

„Jedna ekskurzija ne podrazumeva samo hotelsku uslugu, već i prevoz, vodiča, kojem plaćamo i noćenje, zdravstveno osiguranje, ulaznice za destinacije, dnevnice za nastavno osoblje… Roditelji će rado dati novac za privatni čas, a kada nastavnik krene na ekskurziju, dnevnice postaju problem. Imajmo u vidu da on za jedan čas uzme onoliko koliko mu pripada za dva dana vođenja brige o detetu“, kaže on.

Knežević napominje i da je nekada agencijama pripadalo oko 10 odsto zarade, a da je sada, u tenderskoj trci, cena u padu, pa je pitanje do kada će agencije moći da realizuju svoje programe.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*