Predsednik Belorusije stiže u dvodnevnu posetu Srbiji

EPA/NIKOLAI PETROV / POOL
BEOGRAD –

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stiže danas u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će se sastati s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

EPA/NIKOLAI PETROV / POOL

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, dvojica predsednika položiće danas popodne vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Sutra, posle svečane ceremonije u 10 časova, uslediće razgovor predsednika Vučića i Lukašenka u četiri oka, a potom plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Potom će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće u utorak poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje. Srbija je, prema poslednjim dostupnim podacima, za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, beleži se pad uvoza iz Belorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 procenta, pokazuje statistika.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara. Prema vrednosti izvoza Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*