Predsednik Filipina najavio hapšenje nevakcinisanih ako ne poštuju izolaciju

(Foto EPA-EFE/AARON FAVILA/POOL)

MANILA – Filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je danas da će nevakcinisani građani biti uhapšeni ukoliko ne budu poštovali mere obavezne izolacije.

„Ako osoba ne poštuje meru obavezne izolacije, ako izađe iz svoje kuće i obiđe zajednicu, biće obuzdana. Policija ima ovlašćenje da hapsi neposlušne osobe”, rekao je Duterte u televizijskom obraćanju, prenosi agencija Rojters.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su dnevne infekcije koronavirusom na Filipinima danas dostigle najviše nivoe sa 17.220 slučajeva.

„Odgovoran sam za bezbednost i dobrobit svakog građanina Filipina”, poručio je Duterte i dodao da svako ko ne odobrava njegovu politiku može da podnesu tužbu protiv njega, javlja Tanjug.

Prema podacima sa kraja prošle godine, 49,8 miliona ljudi je upotpunosti vakcinisano, ili 45 odsto njih od 110 miliona stanovnika.

S obzirom da zemlja beleži sve veći broj slučajeva zaraze koronavirusom, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogli ponovo da izvrše pritisak na zdravstvene sisteme.

Na Filipinima su do sada potvrđena 43 slučaja omikron soja koronavirusa, što je navelo vladu da ranije ove nedelje pooštri mere ograničenja, podseća britanska agencija.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*