Predsednik Nemačke: Logor Buhenvald oslikava celokupni varvarizam nacista

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je na obeležavanju 76. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Buhenvald da on oslikava celokupni varvarizam nacista i rasistički način razmišljanja.

Predsednik Nemačke: Logor Buhenvald oslikava celokupni varvarizam nacista 1Foto: Beta/AP

„Komunisti, demokrate i homoseksualci bili su zatvoreni u Buhenvaldu. Jevreji, Sinti i Romi su dovođeni ovde i ubijani. Raznolikošću žrtava, Buhenvald odražava agresivni nacionalizam nacista prema inostranstvu i njihovu diktaturu unutar zemlje“, rekao je Štajnamajer.

U mestu Vajmar, nedaleko od logora koji su američki vojnici oslobodili pre 76 godina, Štajnamajer je kazao da je Buhenvald sinonim za „rasni fanatizam, mučenja, ubistva i eliminaciju“.

„Nacističko vođstvo je odgovorno za najsurovije zločine i za genocid. To su bila ljudska bića, Nemci, koji su to radili drugim ljudskim bićima“, naveo je Štajnamajer.

Štajnmajer je iz Vajmara otišao na mesto nekadašnjeg logora, gde je položio venac sa žutim i crvenim cvetovima za žrtve.

Preživeli logoraši i članovi njihovih porodica nisu smeli danas da se okupljaju zbog pandemije korona virusa, ali su posmatrali ceremoniju putem interneta.

Koncentracioni logor Buhenvald otvoren je 1937. godine, a oslobodjen 11. aprila 1945.

Od 280.000 zatvorenika, više od 56.000 su ili ubili nacisti ili su umrli od gladi, bolesti ili usled medicinskih eksperimenata.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*