PREDSTAVLJENI REZULTATI PROJEKTA „OPREZ – TRGOVINA LJUDIMA JE MRAČNA ZONA DRUŠTVA“

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković prisustvovala je predstavljanju rezultata projekta „Oprez – trgovina ljudima je mračna zona društva“ u svečanoj sali Gradske kuće. Projekat je pokrenut na inicijativu Lokalnog tima Grada Novog Sada za borbu protiv trgovine ljudima i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, a realizovali su ga učenici novosadskih srednjih škola i to Srednje mašinske škole, Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“, Saobraćajne škole „Pinki“ i Tehničke škole „Pavle Savić“. Učesnici projekta nagrađeni su po jednim laptopom koji im je uručen nakon završetka prezentacije.

– Grad Novi Sad će nastaviti da podržava sve vrste aktivnosti koje su usmerene na borbu protiv trgovine ljudima, kao i u pravcu zaštite samih žrtava i njihove reintegracije u društvo. Trgovina ljudima je zastupljena u svim zemljama, u svim društvima, i svako može biti žrtva. To je globalni problem, te je jako važno da su svi ključni akteri uključeni u borbu protiv te opasne pojave. Zbog toga je Grad Novi Sad osnovao lokalni tim koji čine predstavnici relevantnih institucija, i jako je važno što su njihove aktivnosti usmerene na informisanje mladih o toj temi, kao i na prevenciju ove pojave – rekla je Ljiljana Koković.

 

Koordinator tima Grada Novog Sada za borbu protiv trgovine ljudima Nenad Drašković je rekao da je to telo formirano na inicijativu gradonačelnika Grada Novog Sada u junu 2018. godine i čine ga profesionalci iz institucija i organizacija koje se u svom radu susreću sa problemom trgovine ljudima.

– Cilj ovog projekta je da podignemo svest javnosti o ovoj pojavi. Trgovina ljudima nije danas kao što je bila nekad, da ljudi budu oteti i onda fizički eksploatisani. Danas su zastupljene perfidnije metode, tako da žrtve i ne budu svesne da su u kandžama trgovine ljudima. Kada su u pitanju oglasi za posao, postoji način da se proveri da li je agencija koja nudi posao legalna i to na sajtu nevladinih organizacija www.astra.rs i www.atina.co.rs – rekao je Nenad Drašković.

Koordinator OPENS-a Dobrila Marković je rekla da je cilj učeničkih prezentacija da upozore na  pojavu trgovine ljudima i da nauči mlade kako da se zaštite od nje.

-Učenici sve četiri  škole su dolazili i na druge aktivnosti, kao što je Konferencija o trgovini ljudima koja je održana 18. oktobra kada se obeležavao i Evropski dan borbe protiv trafikinga. Oni su pokazali veliku zainteresovanost da se edukukuju o ovoj temi i da ta znanja prenesu svojim vršnjacima- rekla je Dobrila Marković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*