Predstavljeni ruski helikopteri Mi-35, nova snaga Vojske Srbije

Фото: Танјуг/Тања Валић

BEOGRAD: Novi helikopteri Vojske Srbije, među kojima su i ruski Mi-35 koji su nedavno dopremljeni u zemlju, predstavljeni su danas javnosti na aerodromu u Batajnici, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Ruski Mi-35 helikopteri važe za jedne od najboljih na svetu.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Vučića su sa karakteristikama četiri nova helikoptera Mi-35 upoznali načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i predstavnici Ministarstva odbrane i vojske.

Prezentaciji helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17 na aerodromu „Pukovnik Milenko Pavlović“ prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Četiri nova helikoptera Mi-35M, koje je Srbija kupila od Rusije, stigla su na aerodrom „Pukovnik Milenko Pavlović“ u Batajnici pre predviđenog roka, kako je objavio Sputnjik 2. decembra.

Rusija ih je isporučila dva dana pre sastanka Vučić i predsednika Rusije Vladimira Putina u Sočiju, iako je ranije bilo najavljeno da će novi helikopteri stići tek u prvom kvartalu 2020.

U pitanju je tip helikoptera koji do sada nije bio u jedinicama Vojske Srbije, a helikoptere je isporučila ruska kompanija „Rostvertol“ iz Rostova na Donu.

Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM „krokodil“ i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera.

To je oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na svoje manevarske sposobnosti.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na čas i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara, a sa dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara.


Vučić: Sad imamo dovoljno snage za odvraćanje od agresije

Obezbeđivanjem novih helikoptera nasa vojska će imati dovoljne snage za odvraćanje od agresije na našu zemlju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju novih helikoptera Vojske Srbije, među kojima su i ruski Mi-35.

„Srbija ovo nikada nije imala“, naglasio je Vučić i čestitao Vojsci Srbije i građanima, rekao je Vučić.

Istakao je da su najbavljeni najmodernijij jurišni helikopteri Mi 35 za koje kažu da teško da imaju premca u svetu i zahvalio ruskim prijateljima što nam pomažu da ih sklopimo.

Vučić je dodao da javnost može da vidi na tim helikopterima i opremu i rakete, topove 234 milimetara i vođene i nevođene rakete i drugo.

Predsednik je naveo da helikopteri Mi-17 mogu da dejstvuju i u slučaju požara, kao i da te letelice mogu da prevoze specijalce za desante i slično.

Kako je rekao, poslednji od helikoptera H154 su stigli pre nekoliko dana.

„Naši vojnici ne žive samo za plate“, istakoa je Vučić i dodao da te plate iz godine u goidnu rastu.

Kako je rekao, pripadnici naše vosjke su uvek živeli za svoju Srbiju i za ono na čemu rade.

„Mislim da nikada nismo imali ovoliko helikoptera, jedino u vreme bivše Jugoslavije smo mogli da kazmeo da imamo toliko helikopetera i modernu i ubojitu eskadrilu helikoptera kao danas“.

Vučić ističe da je to tako ne zato što njegovi prethodnici nisu voleli Srbiju, već zato što je zemlja rešila pitanje javnih finansija zahvaljujući teškim reformama.

„Kada pogledate kako mašine izgledaju, jasno je zašto kažu da su strah i trepet i zašto ih nazivaju đavolje kočije. One za nas to nisu, već da čuvaju naše nebo“, rekao je Vučić i dodao da je srećan i ponosan što su u sastavu Vojske Srbje.


Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u povoljnim i srednje složenim meteo-uslovima, danju i noću.

Od naoružanja na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 milimetra i uvezan je sa sistemom za upravljanje vatrom.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC / bb
Dobili značajne popuste od Rusa za helikoptere

Srbija je dobila značajne popuste od Rusije za nabavku novih helikoptera Mi-35 i Mi-17, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje novinara koliko košta nabavka četiri helikopetra.

„O ugovoru se ne govori. Dobili smo znacajne popuste od ruske strane za nabavku. Reč je o više od 10 miliona, a manje od 20 miliona, ne može da bude velika razlika, dobili smo veoma povoljne cene. Hvala našim ruskim prijateljima“, rekao je Vučić.

Dodao je da govori o cenama po jednom helikopteru, kao i da smo nabavili četiri helikopetra Mi-35 i tri nova Mi-17, pored već dva nabavljena Mi-17.

Vučić je podsetio da smo od Erbasa kupili ukupno devet helikoptera H145 za vojsku i policiju i da oni koštaju 11, 12 ili 13 miliona evra, u zavisnosti od toga da li se računa porez ili ne.

„Helikopteri su skupe mašine sa naoružanje, tu nema igre, to je važno oruđe važno oruđe u vojsci, lete obično u paru i pokrivaju dve strane, poseduju veliku vatrenu moć. U savremenim uslovima predstalvjaju važno oruđe za transport i imaju multifunkionalno oruđe pošto mogu da na ozbiljan način da nanesu štetu neprijatelju“, naveo je Vučić.


Za Srbiju su u oktobru, kako su preneli mediji, stigla još tri nova ruska helikoptera Mi-17-V5 za RV i PVO Vojske Srbije, tako da je našoj zemlji isporučeno ukupno pet tih vojno-transportnih helikoptera.

Od pet helikoptera, dva su bila dopremljena Srbiji 2016. godine za RV i PVO.

Najavljeno je bilo da će nova tri Mi-17V-5, kao i prethodna dva, biti predata 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili „Pegazi“ na Batajnici.

Specijalizovani portal Tangosix ranije je objavio da je maksimalna nosivost helikoptera Mi-17 4.500 kilograma.

Helikopter je dugačak 18,6 metara i visok 4,7 metara, a kapacitet mu je 36 putnika ili 24 padobranca ili 12 ranjenika.

Reč je o višenamenskim vojno-transportnim helikopterima koji mogu izvršavati široki krug zadataka u uslovima realnih borbenih dejstava.

Kada je reč o erabsovim helikopterima H145 M, u Srbiju je, prema nezvaničnim informacijama objavljenim u medijima, stiglo sedam letelica.

Srbiji, inače, treba da bude isporučeno devet helikoptera H145M, koji će biti namenjeni Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije – pet helikopera i Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije – četiri.

Ostalo je da se još isporuči po jedan helikopter za Vojsku i MUP.

Na vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, preneli su mediji 29. novembra, sletela su još dva helikoptera H145M koji ulaze u sastav RV i PVO Vojske Srbije.


Srbija neće proizvoditi rakete sa Rusima

Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama sarađivati sa Rusijom u proizvodnji vojne tehnike, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar.

Povodom navoda medija da će Rusija i Srbija u budućnosti zajedno proizvoditi rakete, oklopna vozila, municiju i teške vojne kamione, a da se razmatra i saradnja na izgradnji složenijih borbenih sistema, Vučić je odgovorio da ne može da potvrdi takve informacije.

„Ne mogu da potvrdim to, pošto mnogi vole da se igraju različitim informacijama, a ja ne mogu tako neodgovorno da se ponašam. Rekao sam da ćemo nabaviti helikoptere Mi-35 i oni su stigli. Moja davna inicijativa bila je da uspostavimo saradnju u proizvodnji kamiona, upravo zbog dobrih oklopa i nezavisnog vešanja koje ruski Kamaz odlično proizvodi, ali to nije realno i u narednih nekoliko godina ne možemo da budemo na nivou Rusa u tom pogledu“, objasnio je predsednik.

A što se tiče toga da ćemo nabaviti rakete S-milion, pozvao je na realniji pristup:

„U skladu sa našim mogućnostima i potrebama države uključivaćemo se u proizvodnju raketa, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo“, rekao je Vučić.


To su bili treći i četvrti od pet letelica ovog tipa koji su za naše vojno vazduhoplovstvo naručeni decembra 2016. godine.

Prvi H145M, helikopter sa evidencijskim brojem 14501 namenjen za borbeno traganje i spasavanje, stigao je u Srbiju 12. juna 2019, a potom je 16. oktobra stigao i helikopter 14502 koji će, takođe, služiti za traganje i spasavanje.

Osim devet H145M helikoptera, Srbija je, takođe, naručila tri H215 helikoptera za Helikoptersku jedinicu MUP-a.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*