Pregledi se zakazuju mesecima unapred, milioni slivaju u džepove privatnih klinika: Traže ostavku ministra zdravlja

foto I.Marinković

Kenan Hrapović mora da podnese ostavku iz moralnih razloga, jer nije stručan da vodi ovaj resor – poručila predsednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić

foto I.Marinković

MINISTARSTVO zdravlja potpuno pogrešno vodi zdravstvenu politiku godinama, a Kenan Hrapović mora da podnese ostavku iz moralnih razloga, jer nije stručan da vodi ovaj resor.

To je poručila predsednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić, a sve zbog njegove izjave vezene za povećanje budžeta za zdravstvo za 2020. i ministrovog elaborata o „pravilnom usmeravanju“ sredstava zarad komfornijeg i udobnijeg zdravstva, kako pacijentima tako i zdravstvenim radnicima.

– Hrapović nas ne može ubediti da je crnogorsko zdravstvo u rangu zdravstva SAD, jer dobro zna koliko je neuspešan samo projekat elektronskog zakazivanja kojim se on „diči“. Većina specijalističkih pregleda ne može se obaviti ni za nekoliko meseci. Privileguju se pojedine privatne zdravstvene ustanove („Kodra“, „Hipokrat“, „Tesla“…) u kojima se prelivaju milioni evra novca. Aparati u javnim ustanovama se često kvare, a danima se čeka njihov servis, dok se najteži pacijenti prevoze autobusima do regionalnog centra, uprkos regionalnom liderstvu, pa i zdravstvenom – navela je Milena Popović Samardžić.

Predsednica sindikata ukazuje i na višestruko manju cenu lekova u zemljama regiona koji se uvoze u odnosu na cene u crnogorskim apotekama koje se, kako tvrdi, mogu objasniti samo monopolom. Takođe, i priča o ostanku budućih studenata medicine koji svoj radni vek moraju „potrošiti“ u Crnoj Gori, za šta će biti nagrađeni sa 550 evra mesečno i 40 sati prekovremenog rada, za sindikat medicine „ne drži vodu“.

– Mora se pokriti deficit kadra koji je otišao ili koji namerava da ode u inostranstvo ili u privatni sektor, iako taj deficit još uvek nije priznat od strane Ministarstva zdravlja. Mi smo ga svesni, pacijenti su ga svesni, direktori su ga svesni, a oni koji napre treba da ga budu svesni, još nisu.

STANOVI ZA PRIVILEGOVANE

MILENA Popović Samardžić podsetila je ministra na dodelu stanova ljudima iz ministarstva po „privilegovanim“ kamatama.

– Plaćaju 40 evra mesečno sa platama od 2.000 evra, dok mnogi lekari žive ispod granice siromaštva kao podstanari ili vraćaju „doživotne“ visoke kamate – upozorila je ona.

IZVOR:NOVOSTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*