Prekinut sastanak o stanju u Pošti, usaglašavaju se podaci o povećanju plata

RTV
BEOGRAD –

Sastanak o stanju u JP „Pošta Srbije“ prekinut je danas kako bi se našlo rešenje o raspodeli 10 odsto predviđenog povećanja za mase zarada zaposlenih u tom preduzeću, a biće nastavljen u 16 sati, kažu za Tanjug u sindikatu Nezavisnost Pošta Srbije.

RTV

Dodatne podatke o tome tražili su predstavnici sindikata i zaposlenih na sastanku Radne grupe Vlade Srbije za JP „Pošta Srbije“, pa je sastanak prekinut do 16 sati.

Sindikati se zalažu za to da najveće povećanje dobiju oni sa najnižim primanjima u Pošti Srbije, a ne da se svim radnicima plate povećaju za 10 odsto.

Radnu grupu čine predstavnici Vlade Srbije, poslodavca, dva reprezentativna sindikata i predstavnici zaposlenih.

Nela Bojović iz JP „Pošta Srbije“ rekla je za TV Prva da aposlutno nisu tačni navodi medija da dve trećine zaposlenih u tom preduzeću štrajkuje.

„Pratimo šta se dešava u svim našim ispostavama širom Srbije. Najveći deo zaposlenih u preradnim centrima nezakonito su obustavili rad“, rekla je Bojovićeva.

Navela je da je „Pošta Srbije“, koja ima 15.000 zaposlenih, sistem koji obavlja delatnost od javnog značaja i kao takav je prepoznat i u Zakonu o štrajku koji, kako je navela, jasno propisuje da se štrajk mora najaviti blagovremeno da bi menadžment zajedno sa štrajkačkim odborom uspeo da obezbedi minimum porcesa rada.

Upitana o nezadovoljstvu radnika koji traže povećanje plata, Bojovićeva je rekla da je činjenica da godinama unazad nije povećana zarada zaposlenima u „Pošti Srbije“, da je prosečna oktobarska plata u tom preduzeću iznosila nešto više od 46.000 dinara, a da je republički prosek, po poslednjim informacijama, nešto iznad 53.000 dinara.

„Problem niskih primanja u ‘Pošti Srbije’ nije novost i mi ga u širokom socijalnom dijalogu koji je uspostavljen na relaciji osnivač, odnosno Vlada, poslovodstvo preduzeća, predstavnici reprezentativnih sindikata ‘Pošte Srbija’, kao i predstavnici zaposlenih koji ne poseduju tu reprezentativnost, rešavamo od marta, i to u okvirima koji obezbeđuju održivo poslovanje ovog preduzeća“, rekla je Bojovićeva.

Kako je navela, od marta do danas u okviru Radne grupe koju je formirao potpredsednik vlade Nebojša Stefanović preduzete su brojne mere i konkretni koraci na poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih, isplaćena je isplata i zarade iz dobiti za 2018. i zaostatak iz 2017. u iznosu 1,28 milijarid dinara svim zaposlenima, u aprilu i septembru ove godine.

Kaže i da je uz julsku isplatu isplaćena i socijalna pomoć za 13.500 radnika u iznosu od 20.000 dinara, i to iz sopstevnih sredstava ovog sistema.

Pozvala je sve strane u pregovaračkom procesu na punu odgovornost u donošenju odluka. Podsetila je da su potpredsednik vlade Nebojša Stefanović i direktorka Mira Petrović razmatrali plan i program poslovanja „Pošta Srbije“ za narednu kalendarsku godinu i da su se saglasili da je on aposlutno urađen u skladu sa održivim poslovanjem preduzeća.

„Složili su se oko uvećanja mase zarada za 10 dosto uz zaključak da se kod raspodele zarada posebno vodi računa da oni zaposleni koji imaju najniže plate da se obrati pažnja na povećanje njihovih zarada“, rekla je Bojovićeva.

Navela je i da je činjenica da je „Pošta Srbije“ sistem koji godinama unazad pozitivno posluje, 50 odsto svoje dobiti po zakonu uplaćuje u budžet, nema dugovanja, redovno isplaćuje zarade i sve ostale prinadležnosti zaposlenima i učestvuje u velikim projektima od nacionalnog značaja.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*