U Subotici otvoren startap centar

RTV

SUBOTICA –

Ministri za inovacije i tehnološki razvoj Srbije i Mađarske, Nenad Popović i Laslo Palkovič, otvorili su danas u Subotici Regionalni inovacioni startap centar, koji je adaptiran u zgradi subotičkog Ekonomskog fakulteta, a za koji je država izdvojila 40 miliona dinara.

Stručna, mentorska i konsultantska podrška za realizaciju preduzetničkih ideja, uz najmoderniju opremu. Najbolji predavači i mentori koji će zainteresovanima pomagati da svoje ideje pretvore u konkretne proizvode i usluge koje mogu da pronađu svoje mesto na domaćem i globalnom tržištu. I sve to na jednom mestu, od sada i u Subotici, u regionalnom inovacionom startap centru.

RTV

„Vlada Republike Srbije će nastaviti sa ulaganjima u najnoviju tehnološku infrastrukturu potrebnu za inovacione i startap kompanije i osim prostora i najbolje tehnološke opreme, pružaćemo finansijsku podršku i sadržaju tehno-parkova i inovacionih startap centara“, kaže Popović.

Srbija na ovom planu želi da sledi primer Mađarske, koja po oceni njihovog ministra važi za zemlju za razvijenim visokim tehnologijama primenjenim u proizvodnji, koja čini tri četvrtine njihovog izvoza.

„I u Mađarskoj i u Srbiji međunarodne firme raspolažu sa ovom savremenom tehnologijom, ali cilj obe Vlade treba da bude da ta tehnologija bude prisutna i u firmama u mađarskom, odnosno srpskom vlasništvu. Svesni smo i toga da ovo privređivanje treba započeti što pre, dok su mladi, odnosno studenti“, poručio je ministar Palkovič.

Osim Subotice, regionalni inovacioni startap centri otvoreni su ili je u planu njihovo otvaranje u više gradova Srbije.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*