Preporuka o izlascima vakcinisanih korisnika ustanova socijalne zaštite

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je danas ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacijama socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja Preporuku o načinu postupanja  prilikom izlazaka korisnika bez noćenja ili sa noćenjem prilikom posete porodici.

 

Preporuka je doneta na osnovu mišljenja Republičkog kriznog štaba za suzbijanje  Kovid 19 i Ministarstva zdravlja, a imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i posebno u sistemu socijalne zaštite.

 

Ta preporuka je kreirana u cilju pružanja podrške ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, organizacijama socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja, korisnicima, zaposlenima i porodicama korisnika, kako bi njihov izlazak i posete porodicama bio što bezbedniji.

 

Ministarstvo ističe da je Preporuka doneta i na osnovu činjenice da je procesom imunicazacije do sada obuhvaćeno oko 80 odsto korisnika, od kojih je oko 75 odsto kompletno vakcinisano, kao i da je epidemiološka situacija u sistemu socijalne zaštite stabilna, čak mnogo povoljnija od epidemiološke situacije u opštoj populaciji.

 

Preporukom su definisani uslovi koje je neophodno ispuniti kako bi bio omogućen izlazak iz ustanove/organizacije i odlazak u posetu porodici, mere prevencije prilikom odlaska u posetu porodici (izlazak sa noćenjem), kao i mere prevencije prilikom izlaska iz doma za stara lica bez noćenja (dnevni izlazak).

 

Prema Preporuci, potrebno je da je ustanova/organizacija bez potvrđenih slučajeva Kovid 19 kod korisnika i zaposlenih u poslednjih 14 dana, da je korisnik, kome se dozvoljava izlazak i poseta porodici, kompletno vakcinisan (sa dve doze), i da je od poslednje doze prošlo najmanje 14 dana, ili je preležao Kovid 19 i nije prošlo više od tri meseca od početka bolesti.

 

Ministarstvo još jednom apeluje na strogo poštovanje preventivnih mera posebno propisanih za izlaske korisnika u posetu koja uključuje noćenje i za dnevne izlaske, i napominje da se sve mere, instrukcije i preporuke donose u cilju sprečavanja širenja epidemije i zaštite života i zdravlja korisnika, a uvek u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*