PRIMORJE: Po trajektu se prosulo oko 400 litara dizela: Veći dio goriva završio u moru

Trajekt je odmah isplovio iz Lepetana i stigavši u Kamenare, iskrcao na obalu sve automobile osim oštećenog šlepera.

Na trajektu „Grbalj“ kompanije Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog, juče oko 14.30 sati došlo je do većeg ekološkog incidenta kada se na palubu broda izlilo oko 400 litara dizel goriva iz oštećenog rezervoara jednog od šlepera koji je ukrcan na trajekt.

Prema nezvanilnim informacijama „Vijesti“, veći dio izlivenog goriva završio je u moru, ali to nije izazvalo reakciju Inspekcije sigurnosti plovidbe  Ministarstva saobraćaja i pomorstva iz Kotora, u čijoj je nadležnosti spriječavanje i kažnjavanje zagađenja mora sa plovnih objekata.

„Vijesti“ danas nijesu mogle da uspostave kontakt sa glavnim inspektorom Željkom Lomparom koji nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruke, a iz menadžmenta kompanije Pomorski  saobraćaj kojem smo mejlom poslali pitanja, kazali su da je izvršni direktor kompanije Dejan Ban odsutan i da će nastojati da ga kontaktiraju i tokom dana odgovore na novinarska pitanja.

O ekološkom incidentu na „Grblju“ informisana je i Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore.

Prema nezvaničnim informacijama, šleper „mercedes“ sa poluprikolicom-hladnjačom se ukrcavao na trajekt „Grbalj“ u Lepetanima. Zbog nepovoljnog ugla ukrcajne rampe na palubu trajekta što je izazvano visokim nivoom mora, šleper je ulazeći na brod, zakačio rampu svojim rezervarom za gorivo i probio ga, zbog čega se po palubi „Grblja“ izlilo oko 400 litara dizel goriva, od čega je veći dio završio u moru.

Trajekt je odmah isplovio iz Lepetana i stigavši u Kamenare, iskrcao na obalu sve automobile osim oštećenog šlepera. „Grbalj“ je potom odmah opet isplovio i zaustavio se na sred južnog dijela tjesnaca Verige između Lepetana i Kamenara gdje je duže vrijeme brod plutao dok je posada trakjeta, prema riječima očevidaca, prala palubu i sa nje u more ispirala razliveno gorivo.

Sve je pratio jak miris dizela koji se širio okolinom, do te mjere da su ga osjetili i žitelji  kuća u najvisočijim djelovima Lepetana. Trajekt je potom opet pristao u Kamenarima gdje je šleper iskrcan sa broda i parkiran na obali jer zbog probijenog rezervoara za gorivo, nije mogao nastaviti put, a posada je nastavila da čisti i pere palubu trajekta.

Inspektor sigurnosti plovidbe, Željko Lompar „Vijestima“ je večeras kazao da nije uspio da dođe do materijalnog dokaza da je bilo koja količina izlivenog goriva sa trajekta dospjela u more.

Lompar se ogradio istakavši da govori na osnovu preliminarnih usmenih izjava posade broda i odgovornih u kompaniji P

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*