Pripreme za izbore teku po planu

Gradska izborna komisija u Bijeljini održala je sastanak sa lokalnim političkim subjektima, na kojem je predstavljen novi informacioni sistem za unošenje podataka, odnosno prijedloga političkih subjekata za članove biračkih odbora i posmatrače.
– Taj novi sistem biće implementiran  u bazu, koja će unošenjem podataka o određenom licu registrovati da li je to lice kažnjavano, da li mu je zabranjeno učešće na izborima, da li je imalo određeno izborno iskustvo, što svakako olakšava rad ove Izborne komisije, s ciljem što veće nepristrasnosti i održavanja slobodnih i fer izbora – istakla je predsjednik Gradske izborne komisije, Dijana Savić Božić.
Ona je dodala da je završena i aktivnost u vezi sa izlaganjem privremenog biračkog spiska.
– Građani su mogli da isprave svoje lične podatke, koji se tiču imena, prezimena, matičnog broja i slično. Bilo je i onih koji su imali primjedbe i sve one su otklonjene – pojasnila je predsjednik GIK-a.

Interesantno je da je u Bijeljini skoro duplo veći broj političkih subjekata za predstojeće izbore u odnosu na one prije 4 godine. Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, Bijeljina i Doboj imaju najviše prijavljenih političkih subjekata, a u Bijeljini ih je čak 89.
– To je preliminarni broj, jer te liste još nisu ovjerene, ali, poređenja radi, Banjaluka kao veći grad, sa više birača, ima 56 političkih subjekata – naglašavaju u GIK-u.
Ovogodišnji izbori biće specifični i kada je riječ o osobama sa invaliditetom, kojih, prema preliminarnom podacima već ima 800, što je, takođe, znatno više nego na prethodnim izborima.
Zbog epidemiološke situacije,  sve aktivnosti na izbornim mjestima sprovodiće se u skladu sa preporukama CIK BiH i Svjetske zdravstvene organizacije.
Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra, a pravo glasa na području Grada Bijeljina ima 109.193 građana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*