PRIŠTINA: Šta je tajna dobre kafe

Priština važi za mesto u kome se sprema odlična kafa. Kako njeni stavnonici komentarišu, kvalitet prištinske kafe je prva stvar koju turisti koji dođu u posetu primete.

Foto: Leonora Aliu

U koji god kafić da sednete da uživate, u vrsti ovog napitka po vašem izboru, primetićete vrhunski kvalitet kafe.

Neka od mesta koje smo prilikom posete Prištini u okviru Danasovog projekta Druga strana Kosova posetili i tamo pili ovaj mnogima omiljen napitak bila su: Dit e‘ Nat, N‘ dhome, Crem de la Creme, Margo, a mesta koja lokalni stanovnici navode za takođe „ne propustiti“, ako želite da se častite dobrom kafom su: Soma Book Station, Papillon Caffee, Miqt Pub, Sonder…

Prema rečima Arlinda Islamija, jednog od zaposlenih u kafe baru N‘dhome, u Prištini čak postoji šala na račun toga što je kafa toliko dobra. Kako kaže, to je zato što „kelneri imaju univerzitetske diplome“.

Foto Leonora Aliu

Prema kafi imamo strast koja se razvijala skoro pet stotina godina, kao i tradiciju da, kada nekud odemo, služimo se čajem ili kafom, ali uglavnom kafom. Kao da kafu imamo zapisanu u našem DNK, smatramo je za specijalitet – objašnjava Islami šta to kafu u Prištini čini toliko dobrom.

On ističe da se od kafa u kafićima, pa tako i kod njih uglavnom služi makijato, espreso, late, i druge varijante ovog napitka. Što se tiče njihovog mesta, kaže da važi za jedno od boljih u gradu u kome se može kušati odličnu kafa.

– Imamo klijenta u našem kafe baru koji ovde dolazi već skoro pet godina. Zove se Goran, iz Niša je i radi pri Ministarstvu agrokulture. Kada ustane prvo svrati kod nas na kafu i jedan je od naših prvih mušterija u toku dana. Goran je jedan od naših najboljih mušterija i veoma uživa u kafi – ukazao je Islami.

Majstor za pripremu kafe, Erkan Dogani otkriva da je tajni sastojak za dobar makijato mleko koga pre nego što doda i pomeša sa kafom, dobro umuti. Prema njegovim rečima, još po nešto je obavezno kako bi ovaj napitak ispao savršeno, a to je ručna priprema sa „srcem.“

izvor: DANAS

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*