Prodate dve tijare Napoleonove supruge za blizu 800.000 dolara

(Foto Pixabay)

LONDON – Dve tijare za koje se veruje da su pripadale Žozefini Bonaparte, prvoj ženi francuskog cara Napoleona, prodate su na aukciji za 576.000 funti (763.000 dolara).

Aukcija je održana u aukcijskoj kući „Sotbi” u utorak u Londonu, a prodajna cena je premašila prvobitnu najvišu procenjenu cenu od 500.000 funti (662.000 dolara).

Jedna tijara je zlatna, sa detaljima od plavog emajla i živopisnim crvenim gravurama od karneola sa klasičnim portretima.

Dijadema je ponuđena kao deo kompleta nakita, uz odgovarajuće minđuše, ukras za kaiš i češalj.

Druga tijara, od zlata i emajla, sadrži portrete starogrčkih božanstava Zevsa, Dionisa, Meduze, Pana i Geje u ahatu i jaspisu.

Londonski „Muzej Viktorije i Alberta”, koji je ranije držao ovaj predmet na pozajmici, zaključio je da je to verovatno bio poklon Napoleonove sestre Karolin Mira, preneo je Tanjug.

Carica, poznata i kao Žozefina de Boarne zbog svog prvog braka sa plemićem i armijskim generalom Aleksandrom de Boarneom, predmet je kontinuirane fascinacije poslednjih decenija.

Napoleonova ljubavna pisma upućena njoj poznata su po svojoj strasti, a ona je prikazana kao pametna zavodnica koja se na kraju odrekla braka kada caru nije uspela da podari naslednika.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*