Promena lokacije održavanja promocije knjige Dijafragmenti, 10. decembar u 18.00 sati

Obaveštavamo  javnost da je promenjena lokacija održavanja promocije knjige Dijafragmenti – umesto u Kulturnom centru Novog Sada promocija će birti održana u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1), 10. decembra u 18.00 sati.

„Dijafragmenti Danila Vuksanovića. Likovna hronika 2001 – 2018.“
Galerija Matice srpske, Trg galerija 1
utorak, 10. decembar 2019.
18.00

O knjizi će govoriti:
Sava Stepanov, likovni kritičar,
Andrej Tišma, umetnik i likovni kritičar
Luka Salapura, likovni kritičar i urednik portala Art magazin
Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske
i
Autor

I otvaranje izložbe nakon promocije

„Dijafragmenti/izbor iz mnoštva“
Mali likovni salon
10. decembar 2019.
19.30
Izložbu će otvoriti Maja Erdeljanin, umetnica i urednica likovnog programa

Dijafragmenti/izbor iz mnoštva
U knjizi Dijafragmenti Danila Vuksanovića. Likovna hronika 2001 – 2018. su tekstovi o slikarstvu, grafici, crtežu, skulpturi i fotografiji. Knjiga je povod za istoimenu izložbu u Malom likovnom salonu na kojoj je predstavljen izbor radova umetnika o kojima je u Dijafragmentima pisano. Izbor je isključivo praktične prirode i vizuelno dopunjuje promociju knjige u Kulturnom centru Novog Sada neposredno pre njenog otvaranja.
Tekstovi sačinjavaju hroniku ekspozicija savremenih umetnika, i dobar deo njih objavljen je u Dnevniku, i časopisima Likovni život, Nova misao, Polja. Kreću se u rasponu od ranijih pokušaja da se zabeleži nastupanje prijatelja, preko prikaza grupnih izložbi, sve do novopokrenutih izložbenih ciklusa kao što je serija Tradicija i savremeno stvaralaštvo u Galeriji Matice srpske. U njima nema strogog tematskog okvira, jedino pravilo koje je primenjeno prilikom komponovanja ovog skupa osvrta jeste hronološki redosled zapisanog. I to: reči sa otvaranja izložbi pripremljene za govor pred publikom, uvodni tekstovi afiša i kataloga samostalnih izložbi, predgovori relevantnih salona savremene umetnosti, pojašnjenja o strukovnim selekcijama, godišnja rezimiranja učinjenog, mozaički komentari slikarskih kolonija i drugi tekstualni ogledi o umetničkim projektima i društvenim uslovima u kojima se odigravaju umetnički procesi. Prirodno, o samostalnim izložbama je najviše radova, uz dijaloške zapise dvojice imaginarnih posetilaca i tumača umetničkih zbivanja i svi su redom afirmativnog karaktera. Nastali su iz težnje da se zabeleži misao o određenoj likovnoj pojavi a ne da se predstavi kritička misao o savremenoj umetničkoj praksi. Nakon godina koje su prošle, kada se složilo dosta tekstova, odlučio sam da ih okupim među koricama knjige, kako bih sagledao promenu koja se neminovno vremenom dogodila. Svaki tekst u knjizi je dat uz minimalne izmene i štampan u svom integralnom obliku, onako kako je objavljen. Upravo zato, ova likovna hronika registruje izložbu za izložbom, u vremenskom nizu, s početka XXI veka do danas, unutar kog se prepoznaju raznorodni pristupi u pisanju o umetničkim fenomenima. Naslov je dat kao prolazak kroz dija/fragmente koji se međusobno uvezuju, u prirodnom sledu razvoja misli o umetničkom delu, o njegovom prekrajanju i premeštanju iz vremena u kome je nastalo, kada mislimo da umetnička dela možemo precizno sameriti. Dijafragmenti nisu proizašli iz izričite namere. Likovna hronika nastala je, pre svega, zahvaljujući umetnicima, izdavaču Kulturnom centru Novog Sada, kao i svima onima koji su na različite načine doprineli da se ona obogati.
Njima, umetnicima, posvećujem ovu izložbu.

D.V
Izložbu možete pogledati do 20.12. 2019.
radnim danom 10.00-20.00

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*