Promotivnom filmu „Momentum“ nagrada „Museum in short“

Galerija Matice srpske
MILANO –

Na svečanoj ceremoniji u Kulturnom centru BASE u Milanu, promotivni film „Momentum“ Galerije Matice srpske i Akademije umetnosti u Novom Sadu, proglašen je najboljim videom po mišljenju publike. Predstavnicima Galerije Matice srpske – dr Snežani Mišić, programskom direktoru i Jeleni Ognjanović, muzejskom edukatoru, uručena je nagrada MUSEUMS IN SHORT.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 55 filmova iz 26 zemalja sveta, od kojih je 12 ušlo u uži izbor. Nagrada žirija dodeljena je Muzeju Sigmunda Frojda u Londonu za film A Surreal Christmas.

Galerija Matice srpske

Nagradu MUSEUMS IN SHORT zajednički su osmislile organizacije MUSIL (Museum of Industry and Labour), EMA (European Museum Academy), Fondazione Brescia Musei, u saradnji sa Forumom slovenskih kultura i Internacionalnim komitetom muzeja Italije kako bi na međunarodnom nivou promovisali kratke muzejske filmove. Nagrada se od 2012. godine dodeljuje za najbolje kratke filmove, prepoznate kao najbolje forme za predstavljanje i širenje muzejskih sadržaja na angažovan i direktan način.

Promotivni film – Momentum kreirala je Galerija Matice srpske zahvaljujući saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu u povodu izložbe Đura Jakšić.

Između mita i stvarnosti. Film je rađen po principu principu „živa slika“ (tableau vivant) u kojem su kustosi i konzervatori Galerije Matice srpske „oživeli“ Jakšićevu sliku Ustanak Crnogoraca, a profesori Akademije umetnosti u Novom Sadu je vizuelno uobličili.

Muzejske izložbe su kao pozorišne scene – mesta koja vas inspirišu, govore o prošlosti i budućnosti i podstiču emocije. One imaju moć da ožive istorijske epohe i duh vremena.

Stvarajući „sliku u pokretu“ stručnjaci Galerije u filmu i u stvarnosti udišu novi život umetničkim delima koja žive pod krovom Galerije i tako nude posetiocima „momentum“ – nezaboravan trenutak u susretu sa umetnošću!

Svim prijateljima, kolegama, saradnicima i publici koji nas prate, podržavaju, podstiču i ohrabruju, izražavamo veliku zahvalnost, jer je glas svakog od vas doprineo da rad Galerije Matice srpske bude potvrđen novim, internacionalnim priznanjem i nagradom MUSEUM IN SHORT.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*