Protest čileanske pevačica na dodeli Gremija

Čileanska pevačica Mon Laferte ogolila je svoje grudi prilikom dodele Gremi nagrada za Latinsku Ameriku, koje je održano u Sjedinjenim Državama, u znak protesta protiv represije u njenoj zemlji.

Foto: EPA-EFE/ NINA PROMMER

Ona je na svom poprsju napisala „U Čileu muče, siluju i ubijaju“.

Do ovog neuobičajenog vida protesta došlo je dok je Mon Laferte hodala po crvenom tepihu tokom ceremonije dodele nagrada u Las Vegasu. Osim toga, kada joj je dodeljena nagrada za najbolji alternativni album, Laferte je pročitala pesmu čileanske pesnikinje La Činganere, sa stihom: „Čile, tvoj bol me povređuje“.

Ona je bila jedna od nekoliko umetnika na dodeli Gremija koji su govorili o trenutnoj političkoj klimi u latinoameričkim zemljama.

U Čileu već mesec dana traju protesti koji su počeli zbog povećanja cena prevoza metroom i prerasli u masovne demonstracije protiv vlade. Demonstranti zahtevaju šire socijalne reforme i promenu ustava.

Čileanska vlada je pre nekoliko dana pristala da napiše novi ustav kojim bi se zamenio sadašnji, koji potiče iz vremena diktature Augusta Pinočea, kako bi smirila višenedeljne nasilne proteste, tokom kojih je poginulo više od 20 ljudi, a preko hiljadu je povređeno. Juče je vlada objavila da će u aprilu naredne godine biti održan referendum na kojem će se građani Čilea izjasniti o tome da li žele novi ustav.

Prema rezultatima nedavnog istraživanja, 78 posto Čileanaca podržava usvajanje novog ustava. U važećem ustavu nije definisana obaveza države da obezbedi zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, što spada među glavne zahteve demonstranata.

Predsednik Sebastijan Pinjera je, u pokušaju da smiri situaciju, ranije otkazao povećanje cena karata za metro, zbog čega su protesti inicijalno pokrenuti.

On je objavio i odluke o povećanju minimalne zarade i penzija, kao i o rastu poreza za bogate. Međutim, to nije umirilo proteste, pa je Pinjera na kraju pristao na sprovođenje ustavne reforme. Prema rečima predsednika Senata Žaima Kvintane, osim što će im na referendumu biti postavljeno pitanje da li žele novi ustav, glasači će imati priliku i da se opredele za jednu od tri različite vrste tela koje će osmisliti novi ustav.

Opcije će biti telo u potpunosti sačinjeno od izabranih predstavnika, ili od imenovanih političara, ili će biti njihova kombinacija u podjednakoj srazmeri. Čileanski nezavisni Nacionalni institut za ljudska prava saopštio je da je pokrenut zakonski postupak u 179 slučajeva, uključujući navodna ubistva, seksualno nasilje i mučenje koje je sprovodila vojna policija.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*