Stoltenberg: Glavni izazov za NATO je nepredvidljivost pomeranja savezništava

Glavni izazov za NATO je nepredvidljivost pomeranja globalnih savezništava i trenutni politička nestabilnost na obe strane Atlantika, izjavio je za Glas Amerike generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Komentarišući aktuelni proces opoziva američkog predsednika Donalda Trampa i dugotrajni proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, Stoltenberg je ocenio da te dve stvari ne predstavljaju bezbednosni rizik za NATO.

„Čini mi se da već decenijama dokazujemo i jednoj i drugoj strani Atlantika da bez obzira na različita gledišta o Bregzitu, ili procesu opoziva u Americi, naš savez ostaje čvrst i prilagodljiv“, kazao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, od osnivanja Severnoatlantske alijanse bilo je više ozbiljnih kriza i dolazilo je do ozbiljnih razmimoilaženja među članicama, ali su se one svaki put ujedinile oko zajedničkih suštinskih interesa.

Upitan o velikim globalnim političkim i vojnim izazovima, poput ruske intervencije u Ukrajini i ozvaničenog cilja Kine da do 2025. prevaziđe SAD kao supresilu, Stoltenberg ističe da je NATO najuspešniji vojni savez svih vremena. „Uspeli smo da zaustavimo Sovjetski Savez, odnosno da okončamo Hladni rat bez ijednog pucnja.

Mnogi su tada NATO proglasili prevaziđenim, jer Evropa više nije bila ugrožena, ali je savez ubrzo odlučio da počne da deluje izvan svog bezbednosnog prostora, pa je pomogao da se okonča krvoproliće na Balkanu, a ubrzo potom se pridružio američkoj akciji u Avganistanu“, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da je NATO nastavio da se prilagođava novim bezbednosnim izazovima posle nelegalne aneksije Krima, pa i sve prisutnije Kine, koja ima drugi po velični vojni budžet na svetu.

Uz to, kaže Stoltenberg, NATO nastavlja politiku „otvorenih vrata“ primajući u svoje članstvo i male zemlje, poput Crne Gore i Severne Makedonije.

„Jedan od najvećih najvećih uspeha je činjenica da ćemo sa skorim pridruživanjem Severne Makedonije od početnih 12 prerasti u dva i po puta veći savez od 30 zemalja.

To znači da se stotine miliona ljudi već pridružilo demokratiji i ekonomskom prosperitetu i da Evropa postaje više ujedinjena i u miru više nego što je ikada bila“, ocenio je Stoltenberg.

Na pitanje šta je najveća opasnost za NATO danas, Stoltenberg kaže da je to nepredvidljivost izazova.

„Nekada je to bio samo Sovjetski Savez, a danas opasnosti vrebaju od sajber-napada do aneksije, i teško se mogu prediveti.

Zato je važno da NATO ostane spreman i agilan kako bi mogao da reaguje na pravi način na bilo koju novu krizu“, poručio je Stoltenberg.

IZVOR: DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*