Protest indijskih radnika u Kraljevu koji mesecima nisu primili plate i tvrde da nemaju šta da jedu

Građevinski radnici iz Indije, njih 42, protestuje sedeći sa maskama na licima ispred zgrade Gradske uprave, na Trgu Jovana Sarića u Kraljevu.

FOTO: Protest indijskih radnika u Kraljevu koji mesecima nisu primili plate i tvrde da nemaju šta da jedu

Kako javlja portal kraljevo.online, oni kažu da više meseci nisu primili platu, da su gladni i da žele da se vrate u Indiju. U rukama drže poruke „Nema hrana nema voda“ i „Company not given proper food form last 15 days“.
Građevinski radnici već nekoliko godina u grupama dolaze iz Indije u Kraljevo, gde po ugovoru između Građevinskog preduzeća „Nikolić“ i jedne kompanije iz Amerike, rade u Kraljevu i na gradilištima u drugim delovima Srbije.
Oni traže da im se dugovanja isplate, da bi mogli da se vrate u Indiju.
Portal kraljevo.online stupio je u kontakt sa Ambasadom Indije u Beogradu. U trgovinskom odeljenju kažu da su upoznati sa problemom i da već nedeljama traže rešenje da svoje građane iz Srbije vrate kući. Zbog pandemije virusa korona mnoge avionske linije su otkazane, pa se traži najpovoljnije rešenje da radnici iz Indije sa više konekcija iz Srbije otputuju kući.
Astra: Institucije nisu reagovale, ignorisanje se nastavlja 
Nevladina organizacija „Astra“ pozvala je nadležne institucije da reaguju povodom problematičnog tretmana radnika iz Indije u Srbiji, navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, u prethodnih desetak dana slučaj indijskih radnika na privremenom radu u Srbiji ponovo je dospeo u žižu javnosti, jer pedeset radnika, koji više od godinu dana rade u Srbiji na izgradnji različitih građevinskih objekata (mahom kapitalnih državnih infrastrukturnih projekata), angažovanih preko firme „GP Nikolić“ iz Kraljeva, protestuju ispred Osnovnog suda u Kraljevu, zahtevajući da im se isplate zaostale zarade i omogući povratak u Indiju.
Kako se navodi, ovi radnici deo su grupe od oko 200 radnika iz Indije koje je GP „Nikolić“ iz Kraljeva dovelo u Srbiju u periodu maj-jul 2019, a koji su bili angažovani na kapitalnim državnim infrastrukturnim projektima, na kojima je firma „GP Nikolić“ bila angažovana kao podizvođač radova.
Astra podseća da je javnost sa ovim slučajem prvi put temeljinije upoznata početkom ove godine kada je oko 70 radnika iz Indije, angažovanih preko firme „GP Nikolić“, a tada smeštenih u Zemunu, stupilo u štrajk zbog neisplaćenih zarada i želje da im se obezbedi povratak u Indiju.
Kako se ističe u saopštenju, ovo što se sada dešava radnicima iz Indije u Kraljevu direktna je posledica tadašnjeg nereagovanja institucija na ovaj slučaj, a ignorišući stav države i institucija prema ovom slučaju se očigledno nastavlja.
Imajući u vidu, kako se navodi, nekorektan odnos srpskog poslodavca prema radnicima iz Indije i pandemiju korone koja je sve zadesila, u saopštenju se ističe da oni samo žele svoj novac i povratak kućama, i maksimalno ulažu napore da uspostave kontakt sa institucijama na lokalu, MUP-om i kraljevačkom inspekcijom rada, dobiju podršku i pomoć i vrate se kući.
Astra u saradnji sa Samostalnim sindikatom putara i međunarodnim sindikatom građevinskih radnika i radnika zaposlenih u drvnoj industriji BWI prati ovaj slučaj. Tim povodom Astra se obratila Inspekciji rada Kraljevo tražeći informacije o njihovim zaključcima nakon izvršenog nadzora poslodavca preduzeća „GP Nikolić“ iz Kraljeva, uz molbu da inspekcija reaguje u skladu sa svojim nadležnostima što pre.
Autor: Kraljevo.online, FoNet
Foto: 021

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*