Protest ispred kamenoloma na planini Baba, „za 10 godina ovde će biti peščara“

Žitelji Plane i Lešja, kod Paraćina, održali su protestni skup zbog otvaranja novog kamenoloma, jer tvrde da će eksploatacija krečnjaka ugroziti životnu sredinu na planini Baba. „Kruševac-put“ kao investitor, ima dozvolu za korišćenje rudnika, kao i elaborat za zaštitu životne sredine.

Novi kamenolom, na planini Baba, je kap u prepunoj čaši, kažu meštani i predstavnici Udruženja „Odbranimo Babu, Planu i Lešje“, jer se uništava priroda i zdravlje stanovništva u tom kraju.

„Ovde u selu Plani, postoji već jedan rudnik gde smo izgubili vodu pre 40 godina, neposredno posle otvaranja rudnika šest meseci posle toga, zatim, rekao sam vam, mikroklima, da će biti totalno poremećena, biće poremećeni putevi, ovi putevi su rađeni iz samodoprinosa meštana“, ističe Dragan Ristić, predsednik MZ Plana.

Boban Momirović iz Plane smatra da su meštani osuđeni na propast ukoliko zaživi treći kamenolom tog kapaciteta. Tu će, kaže, biti peščara za jedno 10 godina.

„Ja imam imanje ovde dole, imam dosta ovaca, ja tu svaki dan prolzim, je l‘ treba da gledam u nebo da l‘ će da me ubije kamen“, pita se Danijel Petrović iz Plane.

Šta kažu u „Kruševac putu“

Za novi kamenolom vlasnik je od meštana otkupio sedam hektara zemljišta. „Kruševac put“ uradio je studiju izvodljivosti 2019. Godinu kasnije dobili su i odobrenje od ministarstva rudarstva i energetike što je potvrdila i lokalna skupština.

Detaljnim planom biće regulisano i kako će se kamioni natovareni kamenom kretati. Životna sredina, tvrde u „Kruševac putu“, neće biti ugrožena.

„To su rekli stručnjaci koji su napravili studiju za zaštitu životne sredine, koji su ispitali da na 50 metara ispod površine tla nema podzemnih voda, koji su ispitali i vazduh i koji su nam naložili sve mere kojih moramo da se pridržavamo kada budemo eksploatisali ovaj rudnik, znači i merenje buke, i merenje zagađenosti životne sredine, i sve što se tiče pitanja ekologije mi ćemo to ispoštovati, kada bude došlo vreme eksploatacije“, ističe Vesna Lazarević, tenička direktorka „Kruševac puta“.

Inspekcija zabranila eksploataciju 

Na predstavku meštana Ministarstvu za brigu o selu, reagovala je ekološka inspekcija, i zabranila obavljanje eksploatacije krečnjaka.

U „Kruševac putu“ kažu da eksploatacije kamena trenutno nema i da su u istražnim radovima. Voljni su i da rekonstruišu put.

Novi kamenolom podelio je i meštane okolnih sela, i dok su jedni prodali kamenolomu svoja imanja na planini, drugi najavljuju radikalizaciju protesta.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*