Prvi čarter za Skjatos, u avion s maskom, u Grčku s formularom

Скјатос (Фото Пиксабеј)
Skjatos (Foto Piksabej)

Sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla” jutros je odleteo prvi čarter let ove sezone, sa srpskim turistima ka Grčkoj.

Na ostrvo Skjatos danas oko 10 sati po lokalnom vremenu stigla je grupa od 144 srpskih turista.

Inače, od danas su uspostavljeni međunarodni letovi ka grčkim ostrvima, a let iz Beograda je među prvima.

Raspoloženi i rešeni da odmor provedu na moru, ni aktuelna situacija sa korona virusom, koja je veliku štetu nanela turizmu – nije im stala na put.

Prema protokolu o ulasku u Grčku, od danas, putnici koji u tu zemlju dolaze avionom, morem ili kopnom, moraju da popune poseban obrazac najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, na osnovu kojeg dobijaju poseban bar kod (QR).

Obrazac sadrži informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi tokom boravka u Grčkoj.

Prilikom pašoske kontrole, u šta se danas uverila i ekipa Tanjuga, policija proverava QR kod svakog putnika, a zatim, nasumično, pojedine putnike usmerava u poseban deo predviđen za testiranja, a druge ka izlazu.

Putnicima se u izdvojenom delu, iza paravana, uzima bris iz grla, što traje nekoliko minuta, nakon čega mogu da napuste aerodrom.

Ukoliko se ispostavi da su pozitivni na kovid 19, nadležni će ih kontaktirati u roku od 24 sata.

Prilikom odlaska iz Srbije, sama procedura čekiranja na beogradskom aerodromu nije bitno drugačija u odnosu na vreme pre korone, ali sada velika većina putnika nosi maske, trudi se da drži distancu, dok zaposleni na šalterima podsećaju na obavezno popunjavanje formulara, bez kojeg ulazak u Grčku nije moguć.

Na aerodromu, s vremena na vreme, muški glas sa razglasa podseća da je u zatvorenom prostoru obavezna zaštitna maska. Na tu obavezu, putnike u letelici podseti i stjuardesa:

„Zbog vaše i naše bezbednosti, molimo vas da nosite maske tokom celog leta”, što putnici mahom i poštuju.

Stjuardese, takođe, nose zaštitne maske i rukavice, a još jedna novina, nametnuta trenutnom situacijom je zabrana prodaje na letu, u skladu sa preporukama za suzbijnje virusa.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*