Pulmologija i grudna hirurgija KCS prešle u kovid sistem

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da su Klinika za pulmologiju i Klinika za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije od jutros u kovid sistemu, a doneta je i odluka da Niška banja bude pretvorena u kovid bolnicu.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

Lončar je u obraćanju novinarima, na uručenju opreme i sanitetskih vozila našoj zemlji od strane UNDPrekao da su kapaciteti bolnica u Beogradu u potpunosti iskorišćeni i da su zato otvoreni dodatni kapaciteti.

Od jutros smo otvorili celu pulmologiju i grudnu hirurgiju u KCS. Pacijente sa grudne klinike smo prebacili na kardiohirurgiju, a sa pulmologije na Internu B. Sada tu imamo dodatne kapacitete i kapacitete za intenzivnu negu, koja je najneophodnija, precizirao je on.

Ministar je preneo da je sinoć doneta odluka o tome da Niška banja bude pretvorena u kovid bolnicu, dok će bolnica u Leskovcu sa određenim kapacitetima za intenzivnu negu biti spremna da primi pacijente.

U privremenim bolnicama u Nišu i Kragujevcu, kao i u unutrašnjosti zemlje, imamo dovoljno mesta za kovid pacijente, podvukao je ministar i upozorio na to da je problem u Beogradu, odakle se pacijentkoji zahtevaju bolničko lečenje prevozu druge gradove Srbije.

Prema njegovim rečima, virus je ušao u porodicu i to je velika razlika u odnosu na raniji period.

Istovremeno, Lončar je naglasio da policijski čas nije čarobno rešenje i da ta mera nije bila tema današnje sednice Kriznog štaba, ističući da je jedini lek za smanjenje broja zaraženih prekid kontakata.

Bez prekida kontakata, posebno sada kada je virus ušao u porodicu, ne možemo da dobijemo bolji rezultat i smanjimo porast broja zaraženih, ponovio je ministar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*