PUNKTUMI. ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MUZEJA SAVREMENE UMJETNOSTI REPUBLIKE SRPSKE

U petak, 22. novembra 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske biće otvorena gostujuća izložba Punktumi. Zbirka inostrane umjetnosti Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kojom se nastavlja uspešna višegodišnja saradnja dve muzejske ustanove.

Na otvaranju će govoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savreme umjetnosti Republike Srpske i prof. dr Lidija Merenik, istoričarka umetnosti.

Izložbu će svečano otvoriti Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske i Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Izložba je projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke osmišljena i prvi put predstavljena javnosti u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u povodu obeležavanja 2018. godine, koju je Evropska komisija proglasila Godinom evropskog kulturnog nasleđa. Izložba je priređena sa ciljem da se ukaže na značaj Zbirke inostrane umjetnosti i inicira promocija evropske kulturne baštine koju čuva ovaj Muzej. Zbirka inostrane umjetnosti obuhvata više od 360 umetničkih dela, a kroz odabrane radove predstavljene na izložbi omogućen je uvid u vodeće umetničke tokove posle 1945. godine, odnosno ostvaren je pregled najznačajnijih pojava na evropskoj umetničkoj sceni u hladnoratovsko doba.

Formiranje Zbirke inostrane umjetnosti vezuje se za „Akciju solidarnosti likovnih umetnika Jugoslavije i sveta“, koja je pokrenuta nakon zemljotresa u Banjoj Luci 1969. godine kao izraz podrške stradalom gradu. Tom prilikom u Banja Luku je pristiglo više od 750 umetničkih dela sa prostora bivše Jugoslavije, Evrope i sveta, što je pružilo temelj za osnivanje ustanove, i činilo njen početni fundus. Zbirka je obogaćena i poklonima sa VII jesenjeg salona, značajne bijenalne manifestacije pokrenute 1962. godine, koja je u svom sedmom sazivu omogućila i I internacionalni salon koji je održan 1975. godine u Banjoj Luci. Salon je okupio veliki broj evropskih i svetskih slikara, grafičara i vajara, prvenstveno autora čije je stvaralaštvo vezano za Pariz, povezujući tako umetnike iz Kine, Japana i drugih krajeva sveta sa evropskim kulturnim nasleđem. Zahvaljujući poklonima internacionalnih učesnika Salona koji su se pridružili akciji solidarnosti, u kolekciji Muzeja sačuvana su brojna dela istaknutih umetnika, koja po svojoj raznolikosti predstavljaju pravi izazov i za iskusnog istraživača i naučnika.

Današnja Zbirka inostrane umjetnosti baštini dela značajnih evropskih autora čije je delovanje obeležilo evropsku umetničku scenu druge polovine XX veka, kao što su: Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe „ZERO (ZERO)“, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu–Ki (Zao Wou–Ki), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo), Alberto Bjazi (Alberto Biasi), Gastone Biđi (Gastone Biggi) i mnogi drugi.

Selekciju dela i postavku  izložbe  priredile su dr Lidija Merenik, profesorka sa Katedre za istoriju moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, i Žana Vukičević, viša kustoskinja MSURS.

Izložbu prati obimna publikacija koja donosi stručnu analizu čiji je autor prof. dr Lidija Merenik, kao i iscrpne biografske podatke o autorima koje je pripremila Žana Vukičević.

Dizajn publikacije i celokupnog vizuelnog identiteta izložbe potpisuje Nemanja Mićević, dizajner MSURS.

Realizaciju izložbe podržali su Gradska uprava za kulturu Novi Sad i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

 

Izložba u Galeriji Matice srpske trajaće do 1. marta 2020. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*