Pupovac veruje da će Vučić odati poštu hrvatskim žrtvama

Фото: Tanjug

ZAGREB: Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac ocenio je večeras da je u Gruborima na komemoraciji za srpske civile ubijene posle operacije ““Oluja““ poslata snažna poruka i dodao da nije nerealno očekivati da bi u narednom periodu predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da učini gest i oda pijetet i poštovanje prema hrvatskim žrtvama.

Foto: Tanjug
„Značaj je velik, poslate su snažne poruke bez obzira na tonove i sadržaje. Osuda zločina, saučešće sa stradalima, poštovanje prema žrtvama i saučešće prema onima koji ih se sećaju i okretanje prema budućnosti. Ostavljanje rata i ratnih strahota u najboljim komemorativnim praksama koje su moguće. To ste videli danas i videćete i ubuduće. Sve više u zajedničkim gestovima““, rekao je Pupovac za HTV.
U zaseoku Grubori, sela Plavno, danas je, u prisustvu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, ministra branitelja Tomislava Medveda, potpredsednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića, Milorada Pupovca, kao i predstavnika predsednika Srbije Aleksandra Vučica za rešavanje pitanja nestalih Srba sa Hrvatskom Verana Matića, održana komemoracija srpskim žrtvama ubijenim nakon operacije „Oluja“.
Sa komemoracije poslata je zajednička poruka da bez odavanja počasti svim žrtvama nema budućnosti.
Pupovac je za HTV rekao da su se dogodile dve stvari koje su pokazale da zvanični Beograd čini prvi korak, prve gestove u odnosima sa Hrvatskom.
„Prvo, primljeni su predstavnici hrvatskih institucija u Republici Srbiji od strane predsednika Vučića i razgovarano je o vitalnim temama za hrvatsku zajednicu, uključujući njihovu participaciju u izvršnim organima vlasti u Republici Srbiji i u pokrajini. Drugi, danas je bio posebni izaslanik predsednika Vučića, gospodin Matić koji se bavi nestalima u odnosima Hrvatske i Srbije. To su poruke koje govore – idemo da se bavimo pitanjem manjina, tamo gde pitanja nisu rešena i nestalima kao jednoj od najbolnijih tema“, rekao je Pupovac.
On dodaje da je danas Veran Matić rekao kako veruje da će Aleksandar Vučić takođe napraviti gest i odati pijetet i poštovanje prema hrvatskim žrtvama, prenosi portal Index.
„Delim to verovanje i nije nerealno očekivati da će Vučić to u sledećem periodu napraviti, posebno ako se nastave razgovori koji su počeli juče između najviših predstavnika Republike Hrvatske i gospodina Matića“, dodao je.
Milorad Pupovac je istakao da je vrlo bitno da se utvrdi sudbina nestalih, kako Hrvata, tako i Srba.
„Nama je najvažnije da njihove porodice saznaju šta je s njihovim najbližima, da se dođe do posmrtnih ostataka za one za koje se utvrdi da su stradali i da se s druge strane na dostojanstven način pokaže pijetet od strane predstavnika državnih vlasti prema ljudima koji se traže“, rekao je Pupovac.
Pupovac smatra i da su mladi previše opterećeni pričama ko je Hrvat, a ko Srbin.
„Nažalost, puno više je mladih nego starih opterećeno tim pitanjem. To je moje iskustvo u Hrvatskoj i Srbiji. Mladi ljudi ne znaju šta je bio zajednički život. Znaju samo ratna iskustva, ratne poruke, priče i podele. Sada je konačno vreme da se ta priča počne menjati. Da se mladi znaju odnositi s poštovanjem prema sopstvenom stradanju bliskih i kako se odnositi prema stradanjima svojih sugrađana. To što mi radimo i očekujemo da se napravi s mladima na stadionima, koncertima i školama, to su veliki reformski koraci koji će slediti u nekom skorijem razdoblju“, rekao je Pupovac.
IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*