Radojević obišao značajne investicije u opštini Srbobran

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević danas je posetio mesto Nadalj u opštini Srbobran.

Još tokom 2018. i 2019. godine Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo potpisao je sa Opštinom Srbobran četiri ugovora vezana za rekonstrukciju vodovodne mreže vredna oko 100 miliona dinara, a samo ove godine potpisana su dva ugovora od kojih se jedan odnosi na uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, a drugi na izgradnju poveznog cevovoda između izvorišta i buduće fabrike vode u Turiji. 

Sumirajući rezultate postignute u mandatu, sekretar Radojević je kazao da su ugovori sa Opštinom Srbobran vredni oko 300 miliona dinara, a da je najveći deo izdvojen za vodovodnu mrežu, blizu 180 miliona. 

„Ovo je ugovor koji smo potpisali u decembru prošle godine zajedno sa Opštinom Srbobran, ukupne vrednosti oko 30 miliona dinara i na ovaj način ćemo u potpunosti zameniti vodovodnu mrežu u Nadalju. Takođe, ovo je najbolji pokazatelj kako u kontekstu ruralnog razvoja možemo da radimo na poboljšanju kvaliteta života u seoskim naseljima“, rekao je Radojević.

Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Paroški istakao je problem koji su stanovnici Nadalja imali sa pijaćom vodom, te je pre svega nekoliko godina bilo zabranjeno korišćenje pijaće vode zbog povišenog nivoa arsena. Osim zamene starih azbestnih cevi, izgrađeni su i šahtovi, ventili i armature. Osim projekata vodosnabdevanja, Paroški ističe izuzetnu saradnju sa Sekretarijatom i na uređenju atarskih puteva, za koje su kao opština dobili znatna sredstva u vidu sufinansiranja. Uz to, dodao je i da se sada, zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, izvode radovi na kanalskoj mreži radi kultivacije reke Krivaje.

Nakon obilaska Nadalja, dr Vuk Radojević posetio je registrovano poljoprivredno gazdinstvo Terra Litera, odnosno Karin salaš, gde ga je dočekao domaćin Radivoj Nićin, koji je sa svojom porodicom podigao poljoprivredno gazdinstvo. Obilazeći imanje sekretar Radojević istakao je da su u prethodne četiri godine znatno povećana izdvajanja za navodnjavanje na teritoriji AP Vojvodine, i da im je ukupna vrednost bila oko 3,6 milijardi dinara. Na taj način omogućeno je navodnjavanje novih 21.000 hektara. Tim povodom, on je dodao da je gazdinstvo porodice Nićin pravi primer kako na malom poljoprivrednom zemljištu može da se organizuje proizvodnja koja će biti racionalna i ekonomski opravdana, a kada se tome doda salašarski turizam, i potpuna.

„U mandatu ove Pokrajinske vlade potpisali smo četiri ugovora vredna blizu osam miliona dinara, od toga je subvencija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo bila blizu pet miliona dinara, nabavljeni su novi sistemi i oprema za navodnjavanje kap po kap, tifoni i solarni paneli kao izvor energije. Ti paneli su nešto na čemu Sekretarijat insistira i što smo finansirali kako prošle, tako i ove godine, tako da mi je drago što smo u prilici da vidimo kako oni funkcionišu u praksi“, rekao je Radojević.

Na ovom imanju, osim osnovne funkcije, solarni paneli će služiti i za navodnjavanje.

„Sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo otpočeli smo divnu saradnju u proteklih par godina, a ono najvažnije u svemu tome jeste kontinuitet koji mi kao korisnici sredstava, a pre svega kvalitetnih ideja i programa koje Sekretarijat pruža, možemo da imamo u razvoju. Kroz taj kontinuitet mi gostima možemo da prikažemo spoj modernog i tradicionalnog, kao i to da možemo proizvesti neke proizvode koristeći sisteme za navodnjavanje, te da ćemo na taj način poštovati prirodu i koristiti obnovljive izvore energije kako je sekretar Radojević pomenuo“, kazao je Nićin.

On je dodao i to da je u toku podizanje vinograda kao i gradnja vinarije i da na taj način stvaraju gazdinstvo koje može da egzistira na 20-30 hektara površine, pri čemu ističe da svako takvo gazdinstvo mora biti kombinovano i marketinški dobro ispraćeno i da bez kvalitetne podrške Sekretarijata i subvencija nije moguće ostvariti ništa od toga. 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*