Radojičić i ambasador Egipta o 60 godina Pokreta nesvrstanih

BEOGRAD –

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru ambasadora Egipta Amra Alguvejlija, a tokom razgovora su se saglasili da za Egipat i Srbiju ova godina ima poseban značaj zbog toga što se slavi 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, koja je održana u Beogradu u tadašnjoj Jugoslaviji.

„Ovo je izuzetno značajan jubilej i važan istorijski događaj koji smo dužni da obeležimo kako bi i mlađe generacije učile o našoj prošlosti“, rekao je gradonačelnik.

radojicic, ambasador egipta

Grad Beograd

Radojičić i ambasador Alguvejli su se podsetili svih projekata i događaja u oblasti kulture na kojima su dosad sarađivali Beograd, Kairo i ambasada Egipta u Srbiji.

„Sa velikim zadovoljstvom smo sarađivali sa uvaženim gradonačelnikom i institucijama kulture Grada Beograda. Na tom polju smo bili posebno aktivni u poslednjih nekoliko godina, pa su tako u Beogradu nastupili Kairska opera, ali i Trupa modernog plesa i ansambl Kairskog baleta“, naglasio je Alguvejli, a saopštio Beoinfo.

Takođe je, kako je dodao, nastupio orkestar Nur i Amal, koji je jedinstven po tome što ga čine slabovide osobe, a Egipat je bio i počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga i Beogradskom sajmu turizma.

Ambasador Egipta je istakao da se raduje proširenju ove saradnje, s obzirom na to da će na beogradskim muzičkim, pozorišnim i festivalima plesa učestvovati umetnici iz Egipta, kako ove, tako i narednih godina.

„Mislim da je izuzetno važno da grad dodatno proširi saradnju sa Ambasadom Egipta u što više aspekata, a naročit potencijal vidimo u oblasti kulture jer će se na taj način Beograđani bolje upoznati sa Egiptom i egipatskom civilizacijom“, zaključio je Radojičić.

 

 

IZVOR:TANJUG

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*