Raspisani javni pozivi, kroz dva programa milijardu dinara bespovratno

Foto: Stanislav Milojković

Ministarstvo privrede raspisalo je danas dva javna poziva na osnovu kojih će privrednim subjektima staviti na raspolaganje milijardu dinara.

Raspisani su javni pozivi za podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte i za početnike u poslovanju.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini Ministarstvo je opredelilo 850 miliona dinara za bespovratna sredstava. Reč je o kombinaciji granta koji čini do 20 odsto investicije, odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Foto: Stanislav Milojković

Za početnike u poslovanju Ministarstvo je obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je, takođe, kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, odnosno do 40 odsto ukupne investicije za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava, dok će se preostali iznos finansirati iz kredita Fonda.

Inače, Ministarstvo privrede je u budžetu za 2020. godinu obezbedilo 3 milijarde dinara za tri programa – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.

Programom podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku nove opreme u 2020. godini, Ministarstvo je obezbedilo čak dve milijarde dinara za bespovratna sredstva, a javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kompanije objavljen je prošle nedelje. Po okončanju izbora partnera i potpisivanja ugovora, Ministarstvo će raspisati i javni poziv za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći. Program koji se sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto neto vrednosti opreme, 70 odsto te vrednosti finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

Sve informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs. Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2020. godine.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*