Recept dana: Uštipci koji nisu previše masni

Foto: printscreen/youtube

Uštipci su jedan od omiljenih specijaliteta u mnogim domaćinstvima, a mogu se pripremiti u različitim varijantama.

Uštipci pripremljeni na ovaj način biće mekani iznutra, a hrskavi spolja, ali bez viška masnoće, piše Danas.rs.

Ovaj recept je jednostavan i brz, a rezultat je ukusan obrok u kom se može uživati u bilo kom trenutku.

Sastojci:

– 300 g brašna

– 1 prašak za pecivo

– 1 jaje

– 200 ml jogurta

– 50 ml mleka

– 1 kašičica šećera

– prstohvat soli

– 1 kašičica vanilin šećera

– 2-3 kašike maslinovog ulja (ili bilo kog biljnog ulja)

– maslinovo ili biljno ulje za prženje (najbolje koristiti manje ulja u tavi)

Priprema:

Priprema testa:

U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Zatim se dodajte jaje, jogurt, mleko i maslinovo ulje.

Sve dobro promešajte dok ne nastane glatko i mekano testo. Testo treba da bude dovoljno gusto, ali ne previše tvrdo.

Prženje uštipaka:

U tiganj se zagreje malo maslinovog ulja. U međuvremenu, testo se oblikuje u male kuglice ili pljosnate oblike. Tiganj treba da bude dovoljno zagrejan da uštipci brzo poprime zlatno-smeđu boju, ali i da se ne preprže ili postanu previše masni.

Kako bi uštipci bili što manje masni, važno je da se prže u minimalnoj količini ulja. Preporučuje se korišćenje tiganja sa neprianjajućim premazom.

Uštipci se prže sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ukoliko je potrebno, ulje se može menjati između prženja, a uštipci se stavljaju na papirne ubruse da upiju višak masnoće.

Gotovi uštipci se mogu poslužiti uz jogurt, med, džem ili čak kao prilog uz glavna jela. Takođe, mogu biti savršen doručak ili užina.

Prijatno!

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*