Region: Zatvaranje kafića, stop za svadbe, ograničenje skupova u Hrvatskoj?

epa08809554 A woman wears protective face mask as she passes near an empty cafe terrace in Zagreb, Croatia, 09 November 2020. The number of COVID-19 coronavirus cases increases in Croatia with 1529 newly infected people in the last 24 hours, 38 people died. EPA-EFE/ANTONIO BAT
ZAGREB –

Premijer Andrej Plenković za danas je najavio objavljivanje novih pooštrenih mera za sprečavanje širenja zaraze korona virusom, a hrvatski portal Index saznaje da je reč o zatvaranju, kafića i restorana, obustavljanju svadbenih ceremonija, dok će javni skupovi biti ograničeni na najviše 25 osoba.

Iako se svi kafići i restorani zatvaraju, navodi se, restoranima će ipak biti omogućena dostava, i to ne do 22 sata, kako je prvobitno bilo predviđeno, već neograničeno. Bioskopi i pozorišta ostaju otvoreni, kao i fitnes centri, uz restrikcije i poštovanje zaštitnih mera.

zagreb, hrvatska, korona

EPA-EFE/ANTONIO BAT

Fitnes centri će morati da obezbede 10 kvadratnih metara po korisniku.

Trgovine i šoping-centri nastaviće rad, uz pojačani nadzor i prema propisanim merama o neophodnom broju kvadrata po osobi. Hoteli ostaju otvoreni, a njihovi restorani će raditi isključivo opsluživati hotelske goste.

Novi set mera, piše portal, predviđa i smanjivanje broja putnika u javnom prevozu, na oko trećinu kapaciteta.

Biće obustavljene sajamske manifestacije, a sportske aktivnosti će, kažu, biti podeljene u tri kategorije i za svaku od njih će biti propisane posebne mere.

Mere će najverovatnije stupiti na snagu tokom predstojećeg vikenda, a kako je juče najavio premijer Andrej Plenković biće na snazi do Božića, 25. decembra, mada nije isključio mogućnost da one budu i produžene.

Preduzetnici i zanatlije biće obeštećeni

Preduzetnici i zanatlije, koji će morati da zatvore svoje objekte zbog najavljenog pooštravanja mera usled korona virusa, i dalje mogu da računaju na postojeće subvencije plata od 4.000 kuna po zaposlenom, piše zagrebački Jutarnji list.

Oni će, navodi dnevnik, imati pravo i na oslobađanje od plaćanja doprinosa za penziono osiguranje, kao i odlaganje plaćanja poreza, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Ići će se, kažu, i na neke dodatne mere za najpogođenije sektore, a nakon razgovora sa predstavnicima strukovnih udruženja.

Predstavnici Ministarstva financija trebalo bi da razgovaraju sa bankarima da bi se onima koji će biti zatvoreni omogućili moratorijimi na kredite, a apelovaće se i na najmodavce da im izađu u susret.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*