Reporteri bez granica osuđuju pritisak na kritičare vlasti u Crnoj Gori

PARIZ – Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) zatražila je istragu protiv crnogorskog portala Udar zbog, kako se navodi, klevetničke kampanje protiv novinara koji kritikuju vlasti, kao i pojedinih nezavisnih intelektualaca i opozicionih političara.

U saopštenju se ističe da samo nekoliko dana pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori 30. avgusta, taj protal označava novinare kritične prema vladi kao i pojedinje nezavisne intelektualce i opozicipone političare kao državne neprijatelje.

„Opisujući ih kao „saradnike srpske tajne službe, Udar koristi nacionalistička osećanja da ocrni novinare koji izveštavaju o velikim slučjarevima krupcije”, navodi RSF.

U saopštenju se ukazuje i na to da se na video snimcima portal svakodnevno „otkriva” nove agente i objavljuje lične podatke o njima, ukljucujući njihova navodna „šifrovana imena” i srpske „kontakt tačke”.

RSF ocenjuje da su te optužbe su daleko od bezazlenih u kontekstu predizborne kampanje koju je obeležila duboka polarizacija društva. Kako se navodi, među novinarima koji su na meti kampanje su Dražen Živković iz lista Borba i dva novnara lista Vijesti, Vuk Lajović i Siniša Luković, prenosi Tanjug.

IZVOR:POLITIKA

FOTO:PIKSABAY

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*