„Republika Srpska će biti samostalna i naći će način za državni oblik sa Srbijom“

Ostanak Republike Srpske u BiH je moguć samo pod uslovom da se zakonom uredi rad Ustavnog suda BiH, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je u intervjuu za TV Prva rekao da situacija u BiH može da se reši donošenjem zakona o radu Ustavnog suda i “izbacivanjem stranaca“ iz te institucije, za koju kaže da je “kreacija međunarodnog faktora“.

“Tamo sede tri stranca koja uz dva muslimanska glasa stalno donose odluke protiv RS i kažu da mi treba da ih poštujemo. Oni su deo aranžmana koji treba da razvlasti Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

On je Ustavni sud BiH nazvao “okupacijskim“ i dodao je u različitim fazama “razvlašćuje RS“ počev od osporavanja grba, zastave, himne i obeležavanja Dana RS, a sada se, kaže, krenulo u otimanje imovinskih prava RS.

“Sledeća faza bi vodila ka ukidanju Republika Srpska i rekli bi da je sve to ustavno i da odluke Ustavnog suda moraju poštovati. Ali, ovo je pitanje suštine i ukoliko pustimo da ide dalje, zatvorili smo vrata postojanja RS. Zato se ne sme ići dalje“, naglasio je Dodik.

Najavio je da će zajedno sa najznačajnijim političkim predstavncima Hrvata u BiH predložiti novi zakon o Ustavnom sudu na nivou Parlamenta BiH.

Dodik je kazao da je BiH “nemogučha zemlja za Srbe“ i da RS po povelji UN ima pravo na samopredeljenje.

“Ukoliko nastave da nas razvlašćuju, moraju da znaju da sve ima svoju crvenu liniju. Nemamo nameru da dižemo revolucije, ali imamo pravo da tražimo prava koja važe i za druge. Nikog ne uslovljavamo, ovo je naš legitimni politički čin i pokušavamo da sve uradimo u institucijama sistema“, rekao je Dodik.

Na pitanje šta misli koliko dugo će trajati BiH, Dodik je kazao da “neće biti potrebno ni 10 godina da ta država propadne“.

On je izrazio uverenje da će RS u decenijama koje dolaze biti samostalna i da će naći način “državnog oblika sa Srbijom“.

“To je cilj i svakom je valjda jasno da se to dešava. Zato u BiH pokušavaju da ustavnim merama što više razvlaste RS“, rekao je Dodik.

Kako je rekao, nema logike niti konsenzusa da bi BiH opstala, i da je jedini “lepak“ trenutno međunarodni faktor koji, kaže, nasiljem pokušava da je “zakrpi“.

“BiH nije uspela da nađe u sebi segmente za svoje jedinstvo. BiH je danas podeljeno društvo po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi, a u političkom smislu je heterogena i gotovo nemoguća da se spoji“, kazao je Dodik.

„RS je formirana da bude nezavisna država, ali smo prihvatili Dejtonski sporazum koji je razgrađivan do te mere da je RS izgubila 83 nadležnosti zbog visikog predstavnika, a sada gubimo mnoge nadležnosti zbog Ustavnog suda“, dodao je Dodik.

Podvukao je da samo dijalog tri konstitutivna naroda može da doprinese rešenju.

Upitan o burnim reakcijama zvaničnika u BiH na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija podržava Dejtonski sporazum i integritet BiH i integritet RS unutar BiH, Dodik je rekao da je stav države Srbije jasan i da je na jučerašnjem sastanku sa Srbima iz regiona, Vučić insistirao da se sačuvaju mir i Dejtonski sporazum.

“Ali, oni hoće poniženog Vučića, da ga nema, da Srbija nema ni predsednika, to je njihov cilj“, zaključio je Dodik.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*