„REPUBLIKA SRPSKA NEMA PRAVO NA OTCEPLJENJE“ PIK odbacio zaključke Narodne skupštine RS, Rusija bila protiv

RTRS

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Saveta za provođenje mira (PIK) smatraju da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

RTRS

U izjavi ambasadora, sa kojom se Ruska Federacija ne slaže, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za „suverenitet“ entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Upravni odbor PIK-a navodi da je BiH priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformisana „u državu koja se sastoji od dva entiteta“ i da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su, prema mišljenju ambasadora, u suprotnosti sa ovim činjenicama.

-Republika Srpska nema pravo na otcepljenje i treba da deluje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH – tvrde ambasadori.

Upravni odbor PIK-a dodaje da je Ustavni sud BiH svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda, saopšteno je iz OHR-a.

– Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština Republike Srpske nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH – navodi Upravni odbor ovog saveta.

U izjavi ambasadora se navodi da Republika Srpska na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da deluje u skladu s odlukama institucija BiH i da „pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH“.

U izjavi se ističe da ambasadori u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za „napore visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma“.

IZVOR:BLIC

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*