Rio Tinto ulaže 100 miliona dolara u zaštitu životne sredine u Srbiji

(Pixabay)

Kompanije Rio Tinto, koja u Srbiji razvija projekat Jadar, planira da investira više od 100 miliona dolara u zaštitu životne sredine i blizu 40 miliona dolara u postrojenje za preradu voda, rečeno je danas na Otvorenom sastanku sa predstavnicima NVO sektora i šire javnosti.

Glavna savetnica za zaštitu životne sredine u Rio Tintu, Margareta Milosavljević, izjavila je da je pitanje životne sredine već neko vreme u fokusu kompanije, a u okviru njega i tema upravljanja vodama.

„Za našu kompaniju je od velike važnosti odnos prema životnoj sredini i klimatskim promenama i u skladu sa tim upravljanju vodama se pristupa prema najvišim standardima u svim operacijama Rio Tinta, kako bi se ispunili ciljevi održivosti na koje smo se obavezali”, objasnila je ona.

Milosavljević je navela da će projekat Jadar primeniti najviše standarde kada su u pitanju upravljanje vodama, bezbednost i zaštita od poplava, prenosi Beta.

Drugi Otvoreni sastanak sa temom upravljanje vodama u okviru projekta Jadar, održan je kako bi kompanija nastavila transparentan dijalog sa svim zainteresovanim stranama i pružila odgovore na pitanja u vezi s ovim projektom.

Predstavnici kompanije i stručnjaci naučnih institucija govorili su o snabdevanju vodom kompleksa Jadar, kvalitetu vode, monitoringu površinskih i podzemnih voda, ispuštanju otpadnih voda, izvođenju hidrogeoloških radova na projektu Jadar, kao i o sistemima za prevenciju i upravljanje poplavama.

Najavljeno je da će Rio Tinto, koji planira eksploataciju litijuma iz minerala jadarit u blizini Loznice, i u narednom periodu nastaviti da organizuje otvorene sastanke u vezi sa razvojem tog projekta, a sledeći sastanak na temu upravljanja otpadom biće održan sredinom jula.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*