Roditelji nestalih beba najavili protest zbog predloženog zakona

Foto: Pixabay

Predlog zakona o nestalim bebama naći će se sutra pred poslanicima Skupštine Srbije zbog čega će roditelji nestale dece organizovati protest ispred Skupštine želeći tako da još jednom istaknu svoje nezadovoljstvo sadržinom ovog zakona.

Foto: Pixabay

 

Ovo je za Danas potvrdila Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.
Kako su do sada u više navrata isticali iz udruženja roditelja, zakon o nestalim bebama neće rasvetliti istinu o sudbini dece za koju se sumnja da su oteta iz porodilišta odmah po rođenju. Po njihovom mišljenju dokument ima dva osnovna nedostatka.
Prvo, ne pruža adekvatne mehanizme za sprovođenje istrage koja bi mogla da rasvetli sudbinu nestale dece, a drugo sadrži član koji predviđa da sud može da donese rešenje da nije moguće utvrditi šta se desilo sa nestalim detetom, i u tom slučaju roditelji ostvaruju pravo na nadoknadu štete u visini do 10.000 evra.
Roditelji se pribojavaju da će sudovi u većini slučajeva donositi rešenja da nije moguće otkriti istinu, ističući istovremeno da njih materijalna nadoknada ne interesuje.
Zbog svega toga u više navrata su predlagali da se povuče postojeći predlog zakona o nestalim bebama, te da se formira posebna radna grupa u kojoj bi bili predstavnici roditelja i koja bi izradila novi dokument.
Zakon o nestalim bebama pripremljen je nakon presude iz Strazbura 2013. godine u slučaju Zorice Jovanović, koja je državu tužila jer nikada nije dobila odgovore o sudbini svog deteta za koju joj je rečeno da je ubrzo po rođenju 1983. preminula, dok ona sumnja da je nestala iz porodilišta u Ćupriji.
IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*