ROŽIĆ POSETIO IZLOŽBU IDENTITET(I) U GALERIJI MATICE SRPSKE

Izložba Identitet(i) Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941) deo je programa kojim je Galerija Matice srpske uključena u manifestaciju “Muzeji za 10“ kada muzeji svojim posetiocima besplatno otvaraju vrata i priređuju posebne programe namenjene najrazličitijim uzrastima i interesovanjima publike. Izložba u okviru teme predstavlja odabrana dela Paje Jovanovića, Zore Petrović, Save Šumanovića i drugih značajnih umetnika.

FOTO:GRAD NOVI SAD

 

– “Muzeji za 10“ kao jedna od najvećih nacionalnih muzejskih inicijativa zaista je manifestacija vredna pažnje koja doprinosi popularizaciji muzeja, stvaranju nove publike i isticanju kreativnog potencijala kulture. Kroz ovu izložbu publika ima priliku da pogleda umetnička dela naših najvećih likovnih stvaralaca i to kroz prizmu identiteta žene i različitih društvenih aspekata. Ona dotiče teme tradicije i modernosti, seksualnosti i sopstva u suštinskom smislu i zaista mislim da Novosađani ne treba da propuste ovu izuzetnu priliku da uživaju u vrhunskim umetničkim dometima – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

 

Posetioci Galerije Matice srpske mogu da pogledaju i  Stalne postavke srpske umetnosti XVIII, XIX i XX veka i izložbe Slike velikih formata – Svedočanstvo epoha ali i da uživaju u pratećim programima promocijama knjiga, predavanjima, kustoskim tumačenjima, predstavama, porodičnoj avanturi za velike i male, kao i u kreativnim radionicama za decu.

 

– U Galeriji Matice srpske pripremili smo bogat program kojim predstavljamo našu izdavačku delatnost, konzervatorske  projekte, rad sa decom i mladima i saradnju sa drugim muzejskim ustanovama i organizacijama. Aktivno ćemo obeležiti Noć muzeja 15. maja i Svetski dan muzeja 18. maja, a sve u cilju da pokažemo da su muzeji bezbedna, atraktivna i inovativna mesta za uživanje u umetnosti – naglasila je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

 

Manifestaciju “Muzeji za 10“ koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a ovogodišnja tema je Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*