Rumunija uvrstila Srbiju na zelenu listu

BUKUREŠT, LONDON –

Rumunski Nacionalni centar za nadzor i kontrolu zaraznih bolesti (CNSU) ažurirao je spisak zemalja ili područja sa visokim epidemiološkim rizikom od kovid 19 na osnovu koga se određuje mera karantina, a Srbija se na tom spisku nalazi u najpovoljnijoj, zelenoj zoni.

rumunija, vakcinacija, lekari

Izvor: EPA-EFE/ROBERT GHEMEN

U crvenoj zoni prema najvećoj kumulativnoj stopi incidencije kovid 19 nalaze se Maldivi, Bahrein, Sejšeli, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Surinam, Kostarika, Čile, Trinidad i Tobago, Brazil, Kuvajt, Mongolija, Bolivija, Zelenortska Ostrva, Malezija,Nepal, Indija, Južna Afrika i Velika Britanija, prenosi Ađerpres.

U žutoj zoni su između ostalih i Oman, Ujedinjeni arapski Emirati, Švedska Danska, Holandija, Letonija, Grčka, Belgija, Litvanija, Peru, Slovenija, Tunis, Iran, Portoriko i Francuska.

U zelenoj zoni zemalja sa najpovoljnijom epidemiološkom situacijom su osim Srbije i druge brojne države pa je na listi tako Belorusija, Irak, Kuba, Španija, Turska, Irska, Estonija, Kipar, Švajcarska, Luksemburg, Crna Gora, Hrvatska, Kanada, Ruska Federacija, Norveška, Jordan, Sjedinjene Američke Države, Portugalija, Ukrajina, Italija, Venecuela, Slovačka, Austrija, Nemačka, Češka, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Japan, Poljska, Severna Makedonija, Island, Egipat, Malta, Alžir i druge.

VB: Raste broj „R“ koji pokazuje brzinu širenja kovida

U Engleskoj je dugo padao takozvani R broj, odnosno, efektivni reprodukcijski broj kojim se meri sposobnost širenja neke zaraze, u ovom slučaju kovida-19, ali je sada počeo da raste i između je 1,2 i 1,4.

Broj „R“ pokazuje koliko će se osoba zaraziti od jedne inficirane osobe.

Prošle nedelje bio je u Engleskoj između 1 i 1,2, preneo je Skaj njuz.

Inače, do eksponencijalnog rasta zaraženih može doći kada je broj veći od jedan, a kada je ispod jedan to znaci da se epidemija stišava.

Nemačka skinula više zemalja za crvene liste

Nemačka je sa „crvene liste“ zemalja rizičnih za putovanja zbog korone danas skinula nekoliko država i regiona.

Među tim zemljama su SAD, Kanada, Švajcarska, Austrija i neki regioni Grčke, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh, preneo je Rojters.

Nova pravila za putovanja važiće od nedelje, naveo je Institut.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*