U toku međunarodna vojna vežba „Platinasti vuk 21“

BEOGRAD –

U okviru međunarodne vežbe „Platinasti vuk 21“, koja se od 3. do 18. juna izvodi u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“, pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga devet drugih država realizuju intenzivne vežbovne aktivnosti.

Mešoviti timovi uvežbavaju taktike, tehnike i procedure sa neubojitim oružjem koje se primenjuju prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama.

vojna, vezba, platinasti, vuk, 2

Izvor: Ministarstvo odbrane

Borba u urbanoj sredini, odbrana baze, blokada i pretraga terena, rad na kontrolnom punktu, realizacija motorizovanih i pešačkih patrola i pružanje prve pomoći deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih programom obučavanja. U obuci se koristi i simulator virtuelnog bojišta.

Vežba se izvodi sa ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika oružanih snaga na taktičkom nivou u toku izvođenja operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju.

vojna, vezba, platinasti, vuk, 1

Izvor: Ministarstvo odbrane

„Platinasti vuk“ je vežba koje se realizuje u Srbiji od 2014. godine sa idejom da se osim neposredne pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama da podsticaj za razvoj baze „Jug“ kao regionalnog centra za obuku.

Ove godine na vežbi učestvuju pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Velike Britanije, Francuske i Srbije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*