Sa modernizovanim vazduhoplovima vojska će biti još moćnija

– Naše vazduhoplovstvo je i sada u potpunosti u stanju da zaštiti bezbednost i sigurnost našeg neba i naše zemlje, ali sa novim letelicama, i sa modernizovanim vazduhoplovima bićemo još moćniji – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas, u pratnji komandanta RV i PVO general-majora Duška Žarkovića, na aerodromu „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici obišao radove na modernizaciji aviona „Orao“.

Modernizacijom vazduhoplova Vojska Srbije biće još moćnija i snažnija, istakao je ministar Vulin i dodao da ga posebno raduje to što će najveći deo modernizacije biti posledica rada domaćih stručnjaka i domaće pameti, jer kako kaže „Samo ono što sami napravimo je suštinski naše.“

– Mi nabavljamo najsavremenije letelice, modernizujemo ono što su drugi proizveli, ali isto tako vraćamo u potpuni pogon i domaću pamet. Proces modernizacije „Orla“ i proces modernizacije G-4 je veoma daleko odmakao i u veoma skorom periodu očekujem da ćemo moći da našoj vojsci damo na upotrebu modernizovane vazduhoplove – rekao je ministar Vulin.

Komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Vasiljević rekao je da se modernizacijom aviona „Orao“ postiže povećanje sposobnosti i efikasnosti upotrebe aviona u svim meteo uslovima i danju i noću, preciznost dejstava na cilj i smanjenje kolateralne štete. On je dodao da će modernizacija, takođe, omogućiti i veću sigurnost posade aviona.

– Dejstvom sa novim, vođenim raketama, uz korišćenje osavremenjene avionike, smanjuje se mogućnost pogotka posade koja je izvršila dejstva. Sama pasivna i aktivna zaštita koju avion poseduje značajno umanjuje mogućnost dejstava po avionu tokom leta i u toku borbenih dejstava – naglasio je pukovnik Vasiljević.

Zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Zoran Prodanović istakao je da će modernizacija aviona „Orao“ omogućiti dejstvo aviona sa većih visina i daljina, uvođenje savremenih raketa sa različitim sistemima navođenja u okviru integrisanog navigacijsko-napadnog sistema, a u celini mogućnost opstanka aviona u savremenim borbenim dejstvima. Takođe, postižu se bolji efekti u pogledu upotrebe postojećeg naoružanja aviona „Orao“.

–  Sa avionom koji se osavremeni na ovaj način i sa sredstvima koja budu uvedena, neke naredne generacije pilota moći će vrlo lako i brzo da pređu na neke druge avione i sisteme. Uhvatićemo korak sa savremenim vazduhoplovstvima i to je jedan od krajnjih ciljeva koji će se postići sa ovim programom – istakao je pukovnik Prodanović.

Današnjem obilasku radova na modernizaciji aviona „Orao“ prisustvovali su i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić i zamenik direktora Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ pukovnik Siniša Radivojević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*