Sabor SPC nastavio zasedanje, dr Nadeždi Basari uručen Orden Svetog Save drugog stepena

Sveti arhijerejski sabor SPC nastavio je rad, u okviru kojeg je profesorki dr Nadeždi Basari uručeno visoko crkveno odlikovanje – Orden Svetoga Save drugog stepena.

Profesorka Basara je odlikovana na predlog trojice paroha iz Hamburga, koji je Sinodu dostavio vladika Grigorije.

Profesorka Basara je je poznati svetski stručnjak u oblasti hematologije, onkologije i transplantaciji matičnim ćelijama, a odlikovanje joj je dodeljeno za uspeh u lečenju ljudi od najtežih bolesti.

Očekuje se da će Sabor nastaviti zasedanje popodne i da će na dnevnom redu biti izbor i raspoređivanje mitropolita i vladika na upražnjena mesta u mitropolijama i eparhijama.

Na popodnevnoj sednci Sabor bi trebalo da izabere dva mitropolita i jednog episkopa – na upražnjena mesta u eparhiji valjevskoj, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Zagrebačko-ljubljanskoj.

Kako su ranije preneli neki mediji, Sabor neće birati mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, već će patrijarhu Porfiriju biti produžena administracija nad tom mitropolijom.

Najavljen je ranije i izbor naslednika mitropolita Amfilohija u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a kandidat za tu pozciju je aktueli administrator, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Po okončanju majskog zasedanja najavljeno je saopštenje.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*