SAD dozvolile da Izraelci putuju u tu zemlju bez viza

PRINTSCREEN

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena primila je Izrael u grupu odabranih zemalja čiji građani mogu da putuju u tu zemlju bez vize.

Takva odluka je danas objavljena uprkos zabrinutosti Vašingtona za odnos Vlade Izraela prema Palestincima koji imaju državljanstvo SAD i predstavlja veliki uspeh izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji se često nije slagao sa tom zemljom.

Kako je predviđeno, Izraelci će moći da putuju u SAD turistički i poslovno i da tamo budu do 90 dana bez vize, a jedino je potrebno da se registruju preko elektronskog sistema za odobrenje putovanja.

Trenutno građani 40 uglavnom evropskih i azijskih zemalja mogu da putuju u SAD bez viza i ostanu tamo tri meseca.

Tim programom upravlja Odeljenje za unutrašnju bezbednost, a njegov sekretar Alehandro Majorkas je rekao da će sporazum posle više od jedne decenije rada ojačati saradnju dve zemlje na protivterorizmu, sprovođenju zakona i drugim zajedničkim prioritetima i povećati bezbednost saveznika.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je u zajedničkom saopštenju sa Majorkasom citirao poboljšanu „slobodu kretanja za građane SAD, uključujući one koji žive na palestinskim teritorijama ili tamo odatle putuju“.

Prijem Izraela je bio prioritet za izraelske lidere.

Odobren je dok traju višemesečni masovni protesti protiv predložene reforme pravosudnog sistema Izraela, za koji kritičari kažu da će uticati da zemlja bude manje demokratska.

Zemlje koje žele da se uključe u takav program moraju da ispune tri ključna kriterijuma.

Izrael je ispunio dva u protekle dve godine – mali procenat Izraelaca koji su tražili vizu, a bili odbijeni i mali procenat onih koji su ostali duže nego što im viza traje.

Izraelci su nastojali da ispune treći, za reciprocitet, koji u osnovi znači da odnos prema svim građanima SAD, uključujući Palestince, mora biti isti na putovanju po Izraelu.

Pravdajući se razlozima nacionalne bezbednosti, Izrael već dugo ima posebne zahteve za ulazak i proces provere za Amerikance Palestince.

Mnogi se žale da su procedure neprijatne i diskriminatorske i Amerikancima sa palestinskim dozvolama boravka na Zapadnoj obali i pojasu Gaze nije dozvoljeno da koriste izraelski međunarodni aerodrom.

Oni, kao i drugi Palestinci, moraju da putuju preko Jordana ili Egipta.

Američki zvaničnici su najavili da će status Izraela u programu biti stalno nadgledan i ako se vidi da ne ispunjavaju uslove, ukinuće se bezvizni status.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*