Američki vojnik koji je prebegao u Severnu Koreju nalazi se u američkom pritvoru u Kini

PRINTSCREEN

Američki vojnik Trevis King, koji je pre dva meseca prešao u Severnu Koreju iz Južne Koreje, nalazi se u američkom pritvoru u Kini.

To su dva neimenovana američka zvaničnika izjavila danas, nekoliko sati nakon najave Severne Koreje da će ga proterati iz zemlje.

Saopštenje da će Severna Koreja proterati Kinga iznenadila je neke posmatrače, koji su očekivali da će se odugovlačiti sa njegovim pritvorom u nadi da će se dobiti ustupci od SAD u vreme visokih tenzija između te dve zemlje.

Američki zvaničnici preneli su da je King proglašen dezeterom, što je kažnjivo zatvorom, oduzimanjem plate ili otpuštenjem iz vojske. King je iz Vinskonsina, a bio je jedan od 20.000 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Severna Koreja donela je odluku da protera Kinga koji je 18. jula utrčao u tu zemlju preko granice između dve Koreje, prenela je ranije tamošnja državna novinska agencija.

Agencija je prenela da su severnokorejske vlasti završile ispitivanje vojnika i da je on priznao da je ilegalno ušao u zemlju jer se loše osećao zbog „neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije“ u američkoj vojsci.

King je krenuo na sever u julu, dok je bio u obilasku granice sa južnokorejske strane.

Novinska agencija nije prenela kada vlasti planiraju da sprovedu odluku o proterivanju.

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*