Sahrana princa Filipa sledeće subote

LONDON –

Sahrana princa Filipa održaće se sledeće subote i biće emitovana na televiziji u čast vojvodinog „ogromnog doprinosa i trajnog nasleđa“, javlja “Skaj njuz“.

Građanima neće biti dozvoljeno da prisustvuju, jer je ceremonija smanjena zbog pandemije, ali nacionalni minut ćutanja održaće se u 15 sati pre početka sahrane u kapeli Svetog Đorđa.

princ, filip

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ceremonija će se odvijati u okviru zamka Vindzor, a telo vojvode od Edinburga biće prevezeno na zapadne stepenice u “Land Roveru“, koji je dizajnirao sam princ Filip.

„Smrt Filipa ostavila veliku prazninu u životu kraljice“

Princ Edvard je danas otkrio da je britanska kraljica Elizabeta Druga rekla da je smrt njenog supruga Filipa ostavila „veliku prazninu u njenom životu“, preneo je Skaj njuz.

Odavajući poštu njegovom ocu Filipu, koji je preminuo u petak u 100. godini, princ Edvard je rekao da njegova smrt znači da je Velika Britanija „izgubila deku nacije“.

Vojvoda od Jorka je ocenio da je njegov otac „oduvek mislio više o drugima nego o sebi“ i brojna saučešća nazvao „fantastičnim“.

Članovi kraljevske porodice su prisustvovali ceremoniji u kraljevskoj kapeli Svi sveci kraljevske lože u Vindzor parku.

„Smrt mog oca je bio veliki šok. Bez obzira na to koliko se spremate za najgore, i dalje vas pogodi strašan šok. I dalje pokušavamo da dođemo k sebi, a to je vrlo, vrlo tužno“, izjavio je Edvard.

Princ Hari doputovaće na sahranu iz svog doma u SAD, dok je njegovoj trudnoj supruzi Megan savetovano da ne putuje.

Još se ne zna ostatak liste gostiju, a biće dozvoljeno prisustvo samo 30 ljudi.

Premijer Boris Džonson odobrio je preporuku za period nacionalne žalosti do sledeće subote, naveli su izvori “Skaj njuza“ iz Bakingemske palate.

Kraljevska porodica biće u žalosti dve nedelje, do 22. aprila Princ Filip, u skladu sa njegovim željama, neće imati državnu sahranu, koja je obično rezervisana za monarhe.

Održane službe u čast preminulog princa Filipa

Širom Velike Britanije danas su organizovane službe u čast preminulog princa Filipa, a nadbiskup Kenterberija se molio za one koji osećaju da je smrt supruga britanske kraljice Elizabete Druge ostavio veoma veliku prazninu u njihovim životima.

Tokom obeležavanja trećeg od osam dana nacionalne žalosti, ljudi su se okupljali na kraljevskim mestima gde su ostavljali cveće, dok su verski i politički lideri izrazili podršku 94-godišnjoj kraljici, prenao je Rojters.

U Kenterberijskoj katedrali svirano je delo „Nimrod“ Edvarda Elgara, kompozicija koja se svira na mnogim britanskim sahranama i prilikom obeležavanja Nacionalnog dana sećanja.

princ filip,

EPA (ANDY RAIN)

„Možemo da se molimo i pružimo ljubav svima koji smatraju da veliki život ostavlja veliku prazninu“, poručio je kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi.

Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je u petak u zamku Vindzor u 100. godini. Bakingemska palata je saopštila juče da će sahrana biti održana u subotu, 17. aprila.

Princ će imati svečanu kraljevsku sahranu, a ne državni pogreb. Sahrana će biti održana u krugu zamka Vindzor, a prisustvovaće joj 30 ljudi.

Princeza Ana odala poštu svom ocu princu Filipu

Britanska princeza Ana izjavila je danas da joj je njen otac princ Filip bio učitelj, podrška i kritičar, kao i da je ostavio nasleđe koje će biti nadahnuće.

„Znate da će se to dogoditi, ali nikada zapravo niste spremni“, rekla je jedina ćerka kraljice Elizabete o smrti svog oca koji je preminuo u petak, prenosi Rojters.

„Moj otac je bio moj učitelj, podrška i kritičar, ali ono na šta najviše želim da se ugledam jeste njegov primer dobro proživljenog života i dobrovoljne službe”, rekla je princeza.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*