Sančez: Kraj erupcije je najlepši poklon za Božić stanovnicima La Palme

La PalmaIzvor: AP Photo/Emilio Morenatti, File

Vulkan na kanarskom ostrvu La Palmi, iz kojeg su tokom 85 dana potekle reke užarene lave, konačno je utihnuo pa su lokalni stanovnici primili „božićni poklon“ kojeg će se dugo sećati.

Odbor za hitne slučajeve izvestio je da je u subotu i zvanično prestala erupcija započeta 19. septembra na tom španskom ostrvu u Atlantskom okeanu, severozapadno od obale Afrike.

Vulkan je naglo zaspao uveče 13. decembra a od tada nije bilo izbijanja lave niti značajnijih potresa pa su stručnjaci uvereni kako je definitivno završila njegova aktivnost.

“Erupcija se završila”, rekao je Hulio Perez, portparol regionalne vlade Kanara.

Španski premijer Pedro Sančez, koji je tokom krize nekoliko puta posetio ostrvo, poručio je da je to “najljepši poklon za Božić”.

“Potpuno se divim ljudima La Palme”, napisao je na Twiteru. “Nastavićemo da radimo zajedno, sve institucije, kako bismo obnovili prelepo ostrvo La Palmu i popravili nastalu štetu”, dodao je.

Biće to zahtevan posao premda ni jedan život nije izgubljen u naletu lave, pepela i toksičnog oblaka dima. Više od 2.900 kuća i zgrada je uništeno a lava debljine jednog metra je prekrila gotovo 1.200 hektara ostrva. Šteta je procenjena na više od 900 miliona evra.

Poslednjih nedelja su održavani razni sportski događaji širom Španije putem kojih se prikupljao novac za ugrožene a takođe se prodaju i prigodni kalendari s impresivnim fotografijama vulkanske erupcije.

Iz svojih domova je evakuisano oko 7.000 od ukupno 84.000 stanovnika. Perez je rekao fa bi se prvi povratnici mogli vratiti tokom prve polovine januara.

Zbog nakupljenog dima bilo je otkazano 500 letova tokom povremenog zatvaranja vazdušnog saobraćaja ali sada se očekuje porast turističkih dolazaka.

Bila je ovo najduža zabeležena erupcija na La Palmi. Vulkanska aktivnost 1585. godine trajala je na tom ostrvu 84 dana.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*