Sankcije SAD protiv braće Veselinović

Braća Zvonko i Žarko Veselinović, srpski biznismeni sa severa Kosova i Metohije, našli su se na listi 16 pojedinaca i 24 entiteta iz Evrope i zemalja Zapadne hemisfere, kojima je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije zbog, kako se tvrdi, podmićivanja političara, pranja novca i šverca. Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić kaže da vladajuća stranka od Veselinovića nije dobila ni dinar.

Zvaničnik američkog Ministarstva finansija Andrea M. Gacki rekao je da međunarodni organizovani kriminal i korupcija idu ruku pod ruku s velikim destabilizirajućim posledicama na vladavinu prava i demokratije.

Sankcije SAD protiv braće Veselinović, optužbe za podmićivanje političara, šverc i pranje novca

Sankcije SAD protiv braće Veselinović, optužbe za podmićivanje političara, šverc i pranje novca

 

Istakao je da će američko ministarstvo nastaviti sa snažnom borbom da razbije veze između međunarodnog kriminala i korupcije, posebno onih koji upravljaju javnim sredstvima.

Kako se navodi u saopštenju, strategija SAD u borbi protiv korupcije, objavljena 6. decembra, ističe značaj za nacionalnu bezbednost povezanosti korupcije, kriminala i drugih sličnih nelegalnih aktivnosti.

Ističe se da su organizovani kriminal i korupcija često povezani, da destabilizuju civilno društvo, da štite javne službenike od procesuiranja, i podrivaju poverenje građana u demokratske institucije.

U saopštenju američkog Ministarstva naglašava se da je na KiM jedna od najozloglašenijih kriminalnih grupa organizacija Zvonka Veselinovića.

Kako se navodi, njegova grupa je uključena u veliku mrežu podmićivanja bezbednosnih prištinskih i srpskih zvaničnika kako bi joj omogućili šverc robe, novca, droge i oružja.

Prema navodima iz saopštenja, ta grupa je u saradnji s nekim političarima 2019. podmitila kosovske bezbednosne zvaničnike kako bi se omogućio šverc između KiM i centralne Srbije, kao i da se krajem 2017. zahvaljući mitu dozvoli prolaz krijumčarima.

Kako se još navodi, krajem 2017. Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko postigli su sporazum s nekim političarima da njihova partija dobije izbore, obezbedili pobedu njihovih kandidata, za koje su takođe izdvojili velike sume novca.

Zauzvrat, ti političari su braći Veselinović omogućili kontrolu u izvesnim poslovnim aktivnostima bez mešanja srpskih vlasti.

Navodno, ti političari su davali Veselinovićima i informacije u vezi sa njihovim investicijama, i omogućavali im najbolje infrastrukturne projekte.

Takođe, tvrdi se da su braća Veselinović od kraja 2017. koristili donacije kao način za pranje novca stečenog kriminalnim aktivnostima.

Navodi se i da je Žarko Veselinović bio vođa bratovljeve kriminalne grupe, da je učestvovao u njenim švercerskim aktivnostima, nasilnim pritiscima na poslovne ljude, u građevinskim i infrastrukturnim projektima, i telekomunikacijama.

Takođe se tvrdi da je ta grupa bila uključena i u ubistvo jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića u januaru 2018, zajedno s Milanom Rajkom Radojčićem, Željkom Bojićem i Markom Rosićem.

Za to ubistvo su optuženi i Srđan Milivoje Vulović, Milan Mihajlović, Miljan Radisavljević, Miljojko Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković i Radule Stević

 

Vučić: Od Veselinovića SNS nije dobio ni dinar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da kontroverzni biznismen sa KiM Zvonko Veselinović nije dao ni dinar Srpskoj naprednoj stranci.

„Stranka koju vodim ima više nego dovoljno novca zahvaljujući državnim sredstvima i članarini“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, odgovarajući na molbu da prokomentariše uvođenje sankcija SAD Zvonnku Veselinoviću i Milanu Radojičiću.

Dodao je da je danas dobio neformalni izveštaj Ambasade SAD i da će ih ako postoje ozbiljne optužbe državni organi Srbije ispitati.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*