SANU obeležila svoj Dan, 178 godina postojanja

Foto: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Svečanom akademijom Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je 178 postojanja, a predsednik SANU Vladimir Kostić istakao je da je ta kuća „dugo godina gradila svoja pravila ponašanja i svoju intelektualnu otmenost, uprkos vremenu sučeljavanja i otvorenih vređanja koji su danas istaknuti više nego ikad“.

Foto: Tanjug (Video)

„Drama vremena u kome živimo neometno se odražava i na SANU, nijedan problem aktuelnog trenutka ne zaobilazi ovu kuću, na vetrometini između preteranih očekivanja i negiranja, ni mi sami ne uspevamo da se orijentišemo i da se u takvim pozicijama distanciramo“, rekao je Kostić i dodao da se u procesima političkih izjašnjavanja i svrstavanja koje su legitimno i individualno pravo svakog člana SANU, jasno pokazuje politička i ideološka heterogenost.

U SANU se, kako kaže, na nivou individualnog primera javljao pokušaj paralelnih delovanja i realizacije privatnih ciljeva, ali je važno da se zajednički odrede koraci za prevazilaženje problema koji postoje.

„SANU je dugo godina gradila svoja pravila ponašanja, svoju intelektualnu otmenost, koju smo i mi akademici dužni da pokušamo da zadržimo i naša prosvetiteljska obaveza je da sopstvenim ponašanjem i praksom ukažemo da je moguće sačuvati poštovanje sagovornika, uprkos razilaženju mišljenja“, naglasio je Kostić.

Drugo bitno pitanje na koje se Kostić osvrnuo bilo je vezano za odnos koji kao pojedinci imamo prema SANU.

„Šta se od nas očekuje da uradimo, pokrenemo, kažemo, koliko nas prisustvuje aktivnostima akademije, poštujemo li mi sami sebe, sve je to usko povezano sa ciljevima održavanja jedne ovakve akademije“, istakao je Kostić i dodao da se celokupna aktivnost SANU zasniva na naporima članova, koji nisu ni približno ravnomerno raspoređeni, ali da u budućnosti vidi oporavak situacije.

„U svakom svom članu mi trražimo intelektualca, i svesni smo pokušaja gde se traži njihovo rangiranje, i da su ozbiljna ugrožena vrsta, ali ima razloga za nadu da će SANU svoju ulogu nastaviti da vrši i u godinama koje dolaze“, zaključio je Kostić.

Svečanu akademiju obogatio je umetnički program, a zaveštanje o totalitarizmu, koje je priredio akademik Ljubomir Simović, pročitali su dramski umetnici Vojislav Brajović i Nebojša Kundačina.

Događaju su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarcević, rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, patrijarh Irinej, kao i brojni predstavnici verskih zajednica.

Vučić čestitao SANUmerilo vrednosti i brana lošim uticajima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsedniku SANU, akademiku Vladimiru Kostiću, povodom Dana Srpske akademije nauka i umetnosti, u kojoj navodi da je SANU pokazala da može da bude merilo vrednosti i brana lošim uticajima.

„Malo je institucija na ovim prostorima koje mogu da se pohvale tako dugom tradicijom kao što je ima SANU. Tradicija od 178 godina služi na čast, ali i obavezuje. SANU je, ne malo puta, pokazala da može da bude merilo vrednosti, ali i brana lošim uticajima na našu državu i vrednosti našeg društva“, naveo je Vučić.

On je podržao inicijativu Vladimira Kostića da SANU uzme veću ulogu u dijalogu i društvenim procesima u našem društvu.

„Na taj način Srpska akademija nauka i umetnosti će obezbediti očuvanje svog velikog autoriteta u Srbiji, a svojim iskustvom doprineti njenom daljem napretku“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*